A tudománydiplomáciai Főosztály által támogatott „Befektetés ígéretes startupokba a Szilícium-völgyben” című, „VC trends in Silicon Valley from Blitzscaling to Profits” névvel meghirdetett, Magyarország San Francisco-i Alkonzulátusa és az Amerikai Egyesült Államok Szilícium-völgy-i Innovációs és Tudományos Társaságának közös szervezésű workshopja 2019. november 12-én sikeresen megvalósult. Az esemény a V4+ országok (Central European connection, CEc) helyi képviselőinek erre az évre meghirdetett Soft Landing in Silicon Valley sorozatának a magyar fél által szervezett része.

A tekintélyes kutatóintézet, az SRI International Menlo Park-i székházában megrendezett eseményen Manish Kothari, Ph.D (SRI Ventures President),  Masahiro Suzuki (Autotech Ventures Partner) és Ashish Aggarwal (Principal Grishin Robotics Ventures) vettek előadóként részt, a beszélgetést Szabó Csaba, az SRI üzletfejlesztési igazgatója (SRI Global BD Director) moderálta. A panelbeszélgetés résztvevői lebilincselő befektetői háttérrel rendelkeznek: a hét éve már az SRI-nál dolgozó, február óta a nyugdíjba vonuló Stephen Ciesinskitől az elnöki széket átvevő Manish Kothari az egészségügyi startupok világából érkezett, korábban az első, FDA által is elismert elektronikus tájékoztatású hozzájárulást végző klinikai kísérleti startup, a San Francisco-i Mytrus társalapító-ügyvezetőjeként tevékenykedett. A mobilitás fejlesztő startupokat az autóipari óriásokkal összekötő vállalkozástól érkező Masahiro Suzuki komoly autóipari háttérrel rendelkezik: korábban a Toyota Corporate Planning igazgatója volt és az önvezető technikával foglalkozó cégek és az anyavállalat közös projektjeit koordinálta. A mérnöki, marketinges és technológiai múlttal rendelkező Ashish Aggarwal korai stádiumban lévő robotikába, smart hardware-be, MI-be fektet be és mellesleg az olasz hátterű Mind The Bridge Alapítvány különleges tanácsadója: a Startup Europe Partnership cégeinek kiválasztását ő vezette. A Grishin Robotics cégnek pedig figyelemre méltó portfoliója van, olyan cégekkel, mint a Spin (a Ford vásárolta meg), a Wonder, Ring.com (Amazon szerezte meg), LittleBits, Spire, Sphero, Occipetal, Zipline, Starshiő, Planetary Resource, Bolt és még sorolhatnánk.

A beszélgetés résztvevői érdeklődési körüknek megfelelően nyilatkoztak az általuk preferált szolgáltatást nyújtó vállalkozásokról. Manish Kothari felhívta a figyelmet, hogy az egészségügy mindössze 2%-a automatizált, szerinte a kőkorszakban vagyunk ahhoz képest, ahol már lehetnénk, ezért ez a terület szinte teljesen nyitott. Rámutatott azonban, hogy egyrészt itt sokkal nehezebb eredeti ötlettel előállni, ráadásul a befektetés megtérülése is lassabb, mint a felkapott, ám ugyanolyan gyorsan kipörgő divatterületeken. Úgy vélte, az egyre növekvő várható élettartam miatt egyre nagyobb igény lenne a szociális robotokra.

Masahiro Suzuki elsősorban a mobilitás forradalmasításában látja a további lehetőségeket, hiszen a technológia itt képes valódi átütő sikert elérni és ennek alapján mérlegeli azt, hogy mely cégeket támogat, bár azt vallja, hogy az a jó, ha nem a befektető választja a startupot, hanem a startup válogathat a számára legmegfelelőbb háttérrel rendelkező befektetők közül. Ugyanakkor szerinte reálisan vizsgálva a közeljövőben nem várható az autonóm járművek teljeskörű elterjedése, csak abban tud reménykedni, hogy ez még az ő élete során megvalósul.

Ashish Aggarwal úgy véli, olyan cégekbe érdemes elsősorban befektetni, amelyek a mindennapjainkat leginkább elősegítő problémákra nyújtanak választ, ő elsősorban a konyhatechnikában, az ételkészítés robotizálásában lát perspektívát. Ő volt az egyik első befektető a Zume Pizzában a szinte teljes mértékben robotizáltan készülő pizza készítő vállalkozásban, ahol a kiszállítás is az Uber applikációhoz hasonlóan centiméter pontossággal követhető online, a futár nevével együtt.

A workshop résztvevői elmondták, jelenleg a robotizáció és AI azon szakaszában vagyunk, amikor a gépek érzelmi intelligenciáját növelik meg, hogy az eddig kizárólag nyelvi feldolgozást végző Alexa és Cortana rendszerektől eltérően a mesterséges intelligencia akusztikai analízist is végezzen a beszélgetőtárs érzelmi metakommunikációjának mind pontosabb megértése végett.

A valamennyi résztvevőhöz intézett körkérdések során a VC-k egyetértettek abban, hogy számolni kell recesszióval az Egyesült Államokban és létezik ugyan technológiai buborék, bár a legkevésbé sem a szofisztikált Szilícium-völgyben, ahol reálisan látják a különböző technológiák határait.

KKM