Április 28-án az ENSZ székházában tartott nagysikerű magas szintű konferencia keretében bemutatásra került a Jordániában megrendezésre kerülő 2017. évi Tudományos Világfórum (WSF) témaválasztása.

Április 28-án az ENSZ székházában megrendezett nagysikerű magas szintű konferencia keretében Bogyay Katalin állandó ENSZ-képviselő – aki egyben a Tudományos Világfórum (World Science Forum, WSF) előkészítő bizottságának tagja – és jordán partnere, Sima Sami Bahous vezetésével bemutatásra került a Magyar Kormány gondozásában 1999-től indult Tudományos Világfórum 2017. évi ülésének témaválasztása: a tudomány békeépítésben játszott szerepe.

Fotó: Magyarország New York-i ENSZ képviselete

A konferenciára az idei Fórum levezető elnökeként New York-ba látogatott Szumaja bint el-Hasszán jordán hercegnő és a WSF állandó elnökeként a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Dr. Lovász László. A magyar és jordán ENSZ-képviselő felkérésére beszédet mondott az ENSZ Közgyűlés elnökének kabinetfőnöke, a főtikárság főigazgatója, továbbá az UNESCO, az EU és Brazília ENSZ melletti állandó képviseletének vezetője, az amerikai külügyminiszter tudományos és technológiai főtanácsadója, valamint a japán misszió helyettes vezetője. Hozzászólásaik közös eleme volt a tudományos megfontolások beépítése a biztonság és fejlesztéspolitikába, valamint a globális mellett a regionális összefogás erősítése. 

Fotó: Magyarország New York-i ENSZ képviselete

A Tudományos Világfórum eredetileg az 1999-ben tartott, első Tudományos Konferencia sikere nyomán, a Magyar Kormány, a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO közös szervezésében kétévente kerül megrenezésre. A WSF 2013 óta megnyitásra került külföldi fogadó partnerek részére, s négyévente egy-egy Budapesten kívüli helyszínen zajlik. A 2017 novemberében megrendezésre kerülő WSF-nek Jordánia ad otthont.

KKM