2019. november 26-án valósult meg a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával a Hungarian Tech Night (Hungarian Tech Day) esemény New Yorkban. Az esemény háttere egyrészt a 2018. tavaszán létrejött European Tech Initiative (ETI), melyben a New York-i Főkonzulátus (NYFK) is részt vesz, s célja, hogy az európai országok közösen népszerűsítsék a rendezvényeiket a New York-i ökoszisztémában, így segítvén egymást információval és tapasztalatmegosztással. Másrészt, a 2019 nyarán átadott Washington-i Business Promotion and Development Campus (BPDC) akcelerátor programja keretében az első magyar startup csoport (6 cég: Aleas, Blackbelt, Geomant, Quadron, Talk-a-bot, Visoft) ez év novemberében érkezett az USA-ba.

A program első részeként megbeszélésekre került sor a cégek vezetői és a követség tudományos és technológiai attaséjának részvételével. A program második elemeként a pénzintézet vezetőivel áttekintették a KBC bank által nyújtott lehetőségeket. Ismertetésre került, hogy a KBC bank számlaszolgáltatásai milyen előnyöket nyújtanak a Közép-Európából érkező cégek számára, beleértve a költségeket is. 

New York

Magyar startupok első alkalommal szerezhettek közvetlenül információkat a KBC bank által nyújtott lehetőségekről, amelynek egyik kiemelkedő eleme a nagyságrendileg két hónapig ingyenesen rendelkezésre álló irodahelység, mely kimondottan közép-európai startupok számára biztosít elhelyezést. A program részeként a MEET tanácsadó cég által vezetett workshopra is sor került. A SCALE NOW Entering the U.S. Market and Igniting Fast Growth című workshop célja az volt, hogy az amerikai piacra lépéssel kapcsolatos módszerek más perspektívából is megvilágításra kerüljenek. Kiemelt téma volt a vásárokon, kiállításokon való hatékony megjelenés. A résztvevők érdeklődésének és kérdéseinek köszönhetően a másfél órásra tervezett workshop három órás lett, ahol gyakorlati javaslatok is megfogalmazásra kerültek, olyan mélységig, mint pl. a vásáron kiállított üzenetek és dizájn, vagy a pultnál jelenlévő képviselők szakmai profilja.

New York

Este került sor a networking eseményre, amelynek célja a hat magyar cég kapcsolatrendszerének bővítése volt. A rendezvény során a cégek 2 perces pitch keretében mutatkoztak be, majd két keynote speechre került sor. Először Aki Balogh, a MarketMuse amerikai startup cég alapítója és CEO-ja beszélt az amerikai piacon való startup tevékenység sikerességének feltételeiről Cheating Death címmel, majd Nagy-Szakal Dorottya beszélt a buktatókról a Biotia egészégügyi technológiai vállalat orvosvezetőjeként. Ezt követőn élénk eszmecserére került sor a résztvevők között. A rendezvényre közel hatvan vendég érkezett, köztük olyan neves New York-i akcelerátor cégek vezetői, mint a NUMA, vagy a VenturOut. Több magyar származású vállalkozó és innovátor, valamint néhány főkonzulátus tudományos és technológiai szakdiplomatája is részt vett az eseményen.

New York

A BPDC elindulása jó lehetőséget teremtett arra, hogy az amerikai piaci megmérettetésre alkalmas cégek, amelyek tevékenységét a piac már validálta, megjelenjenek és bemutatkozzanak a New York-i vállalkozói ökoszisztémában. A lezajlott programok azt bizonyították, hogy jelentős az érdeklődés és a várakozás a magyar cégek szervezett formában történő megjelenésével kapcsolatban. A Washington-i nagykövetség szakdiplomatáival történő hatékony együttműködésnek és közös gondolkodásnak köszönhetően a BPDC programban résztvevők számára a New York-i megjelenés további előnyöket jelentett mind szakmai szempontból (mentorálás, képzés), mind pedig a piacra lépés lehetőségeinek bővítését tekintve (a New York-i kapcsolatrendszer aktivizálása, a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználása).

KKM