2019. december 13-án Phoenix-ben (Arizona) véget ért a Los Angeles-i Főkonzulátus által szervezett és a Tudománydiplomáciai Főosztály által támogatott II. USA Nyugati-parti Innovációs Expo (2019. november-december) programsorozata. Három helyszínen (Los Angeles, Szilícium-völgy, Phoenix) kilenc sikeres hazai startup vállalkozás számára – Signall, Commsignia, Fligby, Aeriu, Innova Solutions, Geomant, Blueshift Memory, YourAnastomosis, Benefit Barcode Inc. – biztosított a Főkonzulátus közvetlenül, illetve közvetetten is lehetőséget arra, hogy több amerikai kockázati tőkebefektető, inkubátor ház, innovációs központ, illetve számos amerikai startup vállalkozás vezetője és potenciális felvevőpiaci partner előtt bemutatkozhasson az amerikai piacon.

A Főkonzulátus tavaly év végén rendezte meg először a több hazai startup vállalkozást is felvonultató „I. Innnovációs Expót”, idén már nagyobb keretek között, három helyszínen tartott innovációs expo által teremtette meg kilenc sikeres hazai startup vállalkozás számára a nyugat-amerikai piacon történő bemutatkozást lehetőségét. A rendezvény záróeseményén rendezték meg azt a nagyszabású iparági konferencia- és B2B találkozó sorozatot, melynek keretei között közel 150-200 érdeklődő előtt mutatkozhatott be a fent említett kilenc hazai startup vállalkozás Arizónában.

Los Angeles

Az eseményen több neves cég (Boeing, Honeywell, stb.), kockázati tőkebefektető (egykori Merill Lynch), egyetem (Arizona State University - ASU, University of Arizona – UOA és a Grand Canyon University - GCU), inkubátor ház (ASU, GCU, ACA) Phoenix város vezetősége (EDC), Arizona állam kereskedelmi hatósága (ACA), a helyi világkereskedelmi kamara (Global Chamber) vezetője, a nyáron a Los Angeles-i Főkonzulátus szervezésében Budapestre látogató arizónai légi- és űripari klaszter képviselői (AAC), helyi jogi irodák (Spencer-Fane) képviselői, a helyi startup ökoszisztéma képviselői és további iparági szereplők is részt vettek. A három helyszínen zajló rendezvényen – ASU Skysong Innovation Center, Va Bene konferencia központ és étterem, illetve Spencer-Fane jogi iroda – a Signall, a Commsignia, a Fligby, az Aeriu, az Innova Solutions, a Geomant, a Blueshift Memory mutatkozhatott be.

A sikeres „pitch” előadások után számos B2B egyeztetés keretében is alkalma volt a fenti cégeknek az arizónai felvevőpiaci partnerekkel történő személyes egyeztetésre. Nagy volt az érdeklődés a Boeing, illetve a Honeywell oldaláról a Commsignia és a Blueshift Memory irányába, az Arizona State University és a Grand Canyon University oldaláról a SignAll amerikai jelnyelvet valós időben fordító technológiája iránt. A Grand Canyon University telefonos központja oldaláról (mely az egyetem közel százezer hallgatóját szolgálja ki) a Geomant és Innova Solutions termékei iránt, az ASU, GCU és UOA egyetemek üzleti karainak irányából a Fligby terméke iránt, illetve a GCU inkubátor házától a BlueShift Memory és az Aeriu iránt.

Los Angeles

A rendezvény szervezésében és sikeres lebonyolításában nagy szerepet játszott Joanna Szydlo-Moore, a Boeing egykori üzletfejlesztési igazgatója,  a Los Angeles-i Főkonzulátus és a KKM Űrkutatási Főosztályának együttműködése révén a nyáron Budapestre látogató Americas Aerospace Cluster alapító igazgatója. Ennek egyik gyümölcse nyáron, a hazai ESA BIC és az AAC között aláírt űripari MoU egyezmény, továbbá a II. USA Nyugati-parti Innovációs Expo Phoenix-i rendezvényeinek szervezésében mutatkozik meg. Joanna Moore nem csak a Phoenix-i innovációs expo szervezésében, hanem a Los Angeles-i Főkonzulátus által kiemelten támogatott Arizónai Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara alapításában is nagy szerepet játszott, melynek társalapítója (2020. év végéig mentora). Múlt héten a Spencer-Fane ügyvédi irodában került sor a Los Angeles-i Főkonzulátus által a hazánk és Arizona állam közötti – kiemelkedő innovációs, gazdasági, kereskedelmi és politikai – együttműködési lehetőségeket is megszilárdítani kívánó Arizónai Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara hivatalos megnyitójára.

KKM