A pécsi YourAnastomosis sebészeti startup vállalkozás Los Angeles-i látogatásával kezdetét vette az a közel két hónapos, a Tudománydiplomáciai Főosztály is által támogatott innovációs programsorozat, mely a Los Angeles-i Főkonzulátus szervezésében és közreműködésével számos hazai innovatív startup vállalkozás számára ad lehetőséget az Egyesült Államok nyugati és déli régiójában történő bemutatkozásra, illetve piacra lépésére.

A YourAnastomosis (YA) - https://youranastomosis.com - egy hét tagú, magasan képzett orvosokból, közgazdászokból és IT-s szakemberekből álló vállalkozás, melyet 2018-ban, Pécsett alapítottak. Az elmúlt másfél évben a cég irányításáért felelős szívsebész szakorvos, Dr. Gasz Balázs vezetése alatt a YourAnastomosis ugrásszerű növekedésnek indult. A cég immár az ún. MVP, azaz Minimum Viable Product (értékesítésre érett béta termék és szolgáltatás) birtokában - mely egy szív- és érsebészetben, főleg a sebészeti oktatásban segítséget nyújtó terméken és a hozzá kapcsolódó innovatív, online szolgáltatásokon alapuló termék - nemzetközi piacra érett állapotba került. Az elmúlt két év pre-seed és seed befektetői körei után (seed II. $600,000 USD befektetés a HiVentures kockázati tőkealaptól) már „Series A” befektetésre készülnek, közel 2 millió dolláros tőkebevonást keresve.

A cég két vezetője (Gasz Balázs igazgató és Varga Péter szakorvos) San Diego-ba, Los Angeles-be, illetve San Francisco-ba látogatott, ahol a Los Angeles-i Főkonzulátus aktív közreműködésével és a Tudománydiplomáciai Főosztály által is támogatott innovációs programok keretei között, több üzleti találkozót is folytatott amerikai-magyar szakorvosokkal, potenciális amerikai befektetőkkel, egészségipari szakemberekkel, illetve jogi tanácsadókkal. A YA képviselői Dr. Farkas Dezsővel, az USA Nyugati-Parti Magyar Tudósklub egyik tagjával is egyeztettek a cég amerikai piacra lépése kapcsán, majd ezek után elsősorban jogi kérdésekben volt lehetősége a San Diego-ban megrendezett CME témájú (Continuing Medical Education) konferencián is résztvevő magyar cégnek a nyugat-amerikai piacra lépés konkrét teendőivel kapcsolatban egyeztetni.

A Los Angeles-i Főkonzulátus szervezésében Danku Attila KGA fogadta a két cégvezetőt, akik a Los Angeles-i Fredericks & von der Horst ügyvédi iroda előadásában kaptak hasznos és konkrét jogi tanácsokat a cég számára időszerű amerikai piacra lépés kapcsán felmerülő kérdéseikre. A találkozót követően a Los Angeles-i Főkonzulátus innovációs programsorozatának részeként a YourAnastomosis csapatának megismertetése érdekében Danku Attila KGA több helyi neves egészségügyi karral is rendelkező oktatási intézménnyel felvette a kapcsolatot (Keck School of Medicine, UCLA egyetem), akik több más CME oktatással foglalkozó intézmény mellett a YA legpotenciálisabb végfelhasználói között szerepelnek a nyugat-amerikai piacon. A YA cégvezetői San Francisco-ban helyi iparági szereplőkkel és a Szilícium Völgyi Innovációs és Tudományos társaság elnökével is egyeztet a nyugat-amerikai piacra lépés kapcsán.

KKM