2019. október 9-10. között került megrendezésre a Brainnovation címet viselő magyar-norvég orvos és egészségtudományi kutatási konferencia a Stavangeri Egyetemi Kórházzal közös együttműködési lehetőségek beazonosítása céljából

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló konferencián megjelentek a  bergeni, oslói, stavangeri egyetemek jeles professzorai. A két napos rendezvény során 21 szakmai előadás hangzott el és 4 stratégiai konzultáció folyt a pályázati lehetőségekről. A magyar kutatók innovációs eredményei a demencia diagnosztika, a telepszichiátria, a biomarker felfedezés és a biobanki anyaggyűjtés területein kivétel nélkül felkeltették a norvég kutatók és cégek érdeklődését. Norvég oldalról pedig a szinapszis kutatás, a biomarker kutatás, a neuro-immun kutatások, a telemedicina, az öregellátás gyakorlati kérdései voltak attraktívak a hazai kutatók számára.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Oslo

A közös konferencián kialakult az elhatározás egy közös Norvég-Magyar Orvos- és Egészségtudományi Klaszter (Norwegian-Hungarian Medical and Health Science Cluster) megteremtésére. Továbbá körvonalazódott a norvég és a magyar lehetséges kuratóriumi tagok névsora és elkezdődött a szervezet formájának kialakítása is.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Oslo

A szervezet felállításának hazai költségeit a Zágon Családi Alapítvány, míg norvég részről a Stavangeri Egyetemi Kórház Brain Research Center-e vállalta. A szervezet a továbbiakban bejegyzett, kutatásalapú, innovációs non-profit gazdasági egységként pályázhatna, illetve vehetne részt pályázatokon.

KKM