2020. december 9-én a brüsszeli Nagykövetség online eseményt szervezett, a Belgiumi Magyar Tudósklub rendezvénysorozat keretében. Az eseményen Prof. Dr. Merkely Béla, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem rektora és a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója tartott előadást. A program a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.

2020. december 9-én a brüsszeli Nagykövetség online eseményt szervezett, a Belgiumi Magyar Tudósklub rendezvénysorozat keretében.

Dr. Kovács Tamás Iván nagykövet megnyitó beszéde után Prof. Dr. Merkely Béla, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem rektora és a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója tartotta meg előadását, „A semmelweisi küldetés – A Semmelweis Egyetem szerepe a pandémia idején” címmel. Előadásában bemutatta a Semmelweis Egyetemet, mint a kutatás és gyógyítóellátás „zászlóshajóját” az orvos-és egészségtudomány területén, Magyarországon és a régióban. Az egyetem nemzetközi rangsorolása emelkedő tendenciát mutat, valamint a jelenlegi, pandémia elleni harcban is folyamatosan kiveszi részét, nemzetközi színtéren.

Az intézményi keretek felvázolását követően rektor úr ismertette a COVID-19-cel kapcsolatos helyzetet, az eddigi országos szintű fertőzöttségi felmérést (H-Uncover), a jelenleg is zajló klinikai fázisú gyógyszerkutatásokat, valamint a kapcsolódó magyar újításokat.

Az esemény zárásaként Villegas-Vitézy Zsófia, a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet igazgatója foglalta össze az elhangzottakat.

A rendezvény nagy sikerrel zárult: az eseményt élő adásban nagy érdeklődés övezte, az eseményen készült videofelvételt többezren tekintették már meg. A program a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.