A 2017 májusában ötödik alkalommal megrendezett Romanian Design Week kiemelt meghívottjaként Magyarország szakmai előadásokkal, találkozókkal és a Shaping Hungary: Design in the 21st Century című kiállítással vett részt az eseményen.

A magyar formatervezés kiemelkedő alkotásai jelentek meg Bukarestben a 2017. május 19–28. között ötödik alkalommal megrendezett Romanian Design Week-en. A romániai dizájn legjelentősebb eseményének központi helyszínén volt látható a Shaping Hungary: Design in the 21st Century című kiállítás, míg a bukaresti Balassi Intézet székhelyén a Mercedes design @ MOME és a Sepsiszentgyörgyi Dizájnhét két kiállítása, a 100% Transylvania és a Csernátoni Dizájntábor volt látható.

Fotó: Magyarország bukaresti nagykövetsége

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának szervezésében megvalósuló Shaping Hungary: Design in the 21st Century c. utazó dizájnkiállítás bemutatta a magyar kreativitás és dizájn jelenét. A kiállítás 27 különböző léptékű alkotáson keresztül adott keresztmetszetet a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteiről. A kiállítás a Romanian Design Week központi helyszínén, május 19-én nyílt meg egy zártkörű, szakmának szóló kötetlen eseménnyel. Már az első este több mint 3 ezren nézték meg, majd a kiállítás 10 napja alatt több mint 30 ezer látogatót tudhatott maga mögött a kiállítás.

Fotó: Magyarország bukaresti nagykövetsége

Május 23-án, kedden a Shaping Hungary kiállításhoz kapcsolódóan a Romanian Design Week központi helyszínén egy Artist Talk keretében Becze József és Lenkei Balázs beszélgetett a 21. századi magyar dizájnról és a szakma nemzetközi porondjáról. Becze József, a MOME Formatervező Szak mesterképzéses hallgatója bemutatta a kiállítás részét képező innovatív dizájntárgyát, a Piston rugóhúzót. Lenkei Balázs, a MOME Formatervező Szak oktatója a dizájnszakmáról, annak a köztudatban való megítéléséről és az egyetemen zajló dizájnoktatásról beszélt. A beszélgetést Răzvan Clondir, az Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti (UNARTE) belsőépítészeti dizájn területen aktív tanára moderálta. A diskurzust követően az UNARTE tanárai és diákjai meghívták a magyarországi vendégeket a közelben található egyetemi campusra, ahol késő délutánig folyt az eszmecsere. Mindezek által körvonalazódni látszik egy az UNARTE és MOME között létrehozandó cserediákprogram is, amelyre a MOME Design Intézete a közeljövőben konkrét javaslatot fog tenni.

Fotó: Magyarország bukaresti nagykövetsége

2017. május 22-én megnyitott a bukaresti Balassi Intézetben a Mercedes design @ MOME című kiállítás, ennek keretében bemutatásra került a 6 jármű-modell, valamint több dizájnterv is. A kiállításmegnyitót szakmai előadások előzték meg. Lenkei Balázs bemutatta a MOME Design Intézetében a járműtervezés szakon folyó képzést és munkát és a Mercedes-Benzzel másfél évtizede fennálló együttműködést. Ezt követően Nagy Marcell és Becze József, a MOME járműtervező szakának hallgatói bemutatták az egyetemi formatervezési projektek irányvonalait és megvalósítási folyamatait. Az előadásokat élénk érdeklődés övezte, és aktív beszélgetésekkel zárult. A magyarországi hallgatók ezt követően találkoztak a Renault cég bukaresti tervezőivel.

Fotó: Magyarország bukaresti nagykövetsége

A Romanian Design Week ideje alatt a bukaresti Balassi Intézet udvarán volt megtekinthető a Sepsiszentgyörgyi Dizájnhét két kiállítása. A tárlat a Csernátoni Dizájntábor látványterveit, valamint elkészült tárgyakról készült fotókat, illetve a 100% Transilvania alkalmazott grafika és packaging design anyagát tartalmazta.

Fotó: Magyarország bukaresti nagykövetsége

Hatalmas siker volt a Romanian Design Week keretében a magyar jelenlét. A négy kiállítás és a három előadás lehetővé tett egy komplex, folyamatos megjelenést, amelynek keretében 150 román dizájner mellett mutatkozhatott be a magyar formatervezés világa. A központi kiállítást több mint 20 ezren látogatták meg. A mostani hangsúlyos megjelenés példaként szolgált a romániai dizájnereknek, hiszen egyértelművé tette: a magyar formatervezők elindultak a sorozatgyártás irányába. A rendezvénysorozat a következő évekre is megkerülhetetlenné tette a magyar jelenlétet a Romanian Design Weeken.

A kiállítás bukaresti bemutatásáról, illetve a kiállítás bukaresti építéséről külön-külön képgaléria érhető el a jobb oldali menüben.

KKM