2019. december 4-6. között ötödik alkalommal rendezték meg a Dél-afrikai Tudományos Fórumot Pretoriában, amelyen Magyarország pretoriai Nagykövetsége ismét önálló kiállítóként vett részt. A standon óriási érdeklődés volt a magyarországi felsőoktatási tanulmányi lehetőségek és különösen a Stipendium Hungaricum ösztöndíjak iránt. A rendezvényen részt vett és a standon látogatás tett Schanda Tamás innovációs és technológiai miniszterhelyettes is. Az esemény mintegy 40 országból több mint 3 000 döntéshozót, kutatót, tudóst és más érdeklődőt vonzott.

A magyarországi felsőoktatási tanulmányi lehetőségek és a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program népszerűsítése, valamint az akadémiai és a tudományos kapcsolatok építése érdekében pretoriai Nagykövetségünk a KKM Tudománydiplomáciai Főosztálya támogatásával idén is önálló kiállítói standdal vett részt a dél-afrikai Tudományos és Innovációs Minisztérium (DSI) Dél-afrikai Tudományos Fórum (Science Forum South Africa – SFSA) című rendezvényén. Az eseményre meghívást kapott Schanda Tamás innovációs és technológiai miniszterhelyettes, aki a konferencia idején a kétoldalú tudományos és technológiai kapcsolatok erősítése érdekében magas szintű tárgyalásokat folytatott, illetve látogatást tett a Nagykövetség standján is.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Pretoria

A magyar standot mintegy 450-500 érdeklődő kereste fel, és közülük majdnem 200 fő regisztrált arra, hogy személyre szabott tájékoztatást kapjon a magyarországi felsőoktatási lehetőségekről.  A nyomtatott és elektronikus sajtóban megjelent hirdetések eredményeként több mint 550 ezer dél-afrikaihoz jutott el a kiállítási megjelenés és egyúttal a magyarországi ösztöndíjprogram híre.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Pretoria

A színvonalas kiállítói részvétel és az ehhez kapcsolódó hírverés a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásának volt köszönhető, míg a Tempus Közalapítvány szakmai anyagokkal, brosúrákkal és ajándéktárgyakkal járult hozzá a sikeres részvételhez, melynek köszönhetően a rendezvényt kitüntetett figyelem övezte mind a felsőoktatási tanulmányi programok iránt érdeklődő látogatók, mind pedig a Dél-afrikai Köztársaság kormányzati és tudományos körei részéről is.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Pretoria

KKM