A Brüsszeli Magyar Nagykövetség, a Brüsszeli Balassi Intézet és a Belgiumi Magyar Tudós Klub együttműködésében valamint a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásában került sor a „Valóban színtelen ólomüvegekről fogsz beszélni? Komolyan gondolod?” című tudományos előadásra 2018. szeptember 27-én.

Az esemény meghívott előadója Dr. Böröcz Zsuzsanna zenetudós, művészet- és építészettörténész volt, aki jelenleg a Leuven-i Egyetem Építészeti Tanszékén (belső építészeti és lakóhely kutatócsoport) és az az Antwerpeni Egyetem Design Művészeti Tanszékén (kézművesség és design kultúrák kutatócsoport) tanít, továbbá elnökhelyettese a Belgiumi Docomomo, épületek, építési területek és a Modern Mozgalom szomszédságainak dokumentációjáért és megőrzéséért tevékenykedő civil szervezetnek és társalapítója a Docomomo International belsőépítészettel foglalkozó Tudományos Bizottságának.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Brüsszel

Az előadás során Böröcz Éva művészet- és építészettörténész bemutatta az ólomüvegekkel összefüggésben, Hippolyte Vande Velde 19. század közepén közzétett színezetlen ólomüvegekkel foglalkozó tanulmány bemutatása nyomán a 19. századi művészet és építészet bonyolultságával és történetének kevéssé ismert pontjait.

 

KKM