Magyarország Ottawai Nagykövetség és a NEURO tudományos vezetése között történő egyeztetéseket követően, Dr. Freund Tamás agykutatót az egyik legnevesebb emlékelőadásra, a „K.A.C Elliott Lecture”-re kapott meghívást, mely meghívás a Tudománydiplomáciai Főosztály és a McGill egyetem támogatásával valósult meg. Ezt a tudományos emlékelőadást néhány évente rendezik meg, az előadók pedig leginkább a világ legnevesebb egyetemeiről érkeznek (főleg az USA-ból, Columbia, Stanford, Yale stb.), több Nobel díjjal kitüntetett tudós is előadott már itt.

A McGill Egyetem a világ 30 legrangosabb egyetemének egyike, az intézmény különlegessége, hogy az alapvetően francia nyelvű Québec tartományban angol nyelven folyik az oktatás. Az egyetem NEURO részlege klasszikus egyetemi kórház és kutatóintézet is egyben, az egyik legrangosabb agykutatási centrum Kanadában.

A programsorozat tudományos  részét a „K.A.C Elliott Lecture” adta, október 15-én. A magyar tudóst Dr. Guy Rouleau, az intézet igazgatója fogadta. A nap első felében Dr. Freund Tamás konzultációt tartott a fakultás kutatóival és  a magasabb szintű képzésben résztvevő tehetséges hallgatókkal. A tudományos előadás lehetőséget adott magyar agykutatás minőségének bemutatására is. A hallgatóság kb. 100 fő volt. A magyar előadót Dr. Barbara Jones konferálta fel, aki a McGill NEURO egyik vezető kutatója. Az előadáson részt vett Ódor Bálint nagykövet és Simon Gábor KGA.

A nap folyamán a programba az intézet vezető kutatói is bekapcsolódtak, köztük Dr. Edward (Ted) Fon is, aki az intézet kutatási igazgatója. Szülei Magyarországról érkeztek Kanadába, és annak ellenére jól beszéli a magyar nyelvet, hogy ő már Kanadában született. A kutatási igazgatóval a nagykövetség a lehetséges együttműködési területek feltérképezésében állapodott meg.

A programsorozat részeként a nagykövetség két további előadást is szervezett a magyar diaszpóra számára, Ottawában és Montrealban (október 16-án és 18-án). Dr. Freund Tamás előadását mindkét helyszínen kb. 40-40 fő előtt tartotta. A téma az agy működése volt, összefüggésben az egyénre és a társadalomra leselkedő veszélyekkel (internet, függőségek stb.). Az előadások nagy sikert arattak.

KKM