A Brüsszeli Magyar Nagykövetség, a Brüsszeli Balassi Intézet és a Belgiumi Magyar Tudós Klub együttműködésében került sor a „A fiatal csillagok láthatatlan fénye” című tudományos előadásra 2019. március 12-én a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával.

Az előadó, Dr. Kóspál Ágnes fizikus, csillagász jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában vezet egy nemzetközi kutatócsoportot az Európai Kutatási Tanács támogatásával. Megnyerte a Junior Prima díjat Budapesten és a L'Oréal-UNESCO Nemzetközileg Kiemelkedő Tehetségek díját Párizsban. Kollégáival a legfejlettebb csillagászati csúcsműszerek használatával azt kutatják, hogyan keletkeznek a Naphoz hasonló csillagok és bolygórendszereik.

 

Dr. Kóspál Ágnes előadása keretében a csillagkeletkezés és fiatal csillagok kutatásának legújabb irányairól beszélt, választ adva olyan kérdésekre, mint hogyan született a Föld és a Nap? Hogyan lehet megfigyelni a csillagok és bolygók születését és honnan tudjuk, miből épülnek fel? Megismerkedhettünk a legmodernebb csillagászati műszerekkel és ízelítőt kaptunk a velük elért izgalmas eredményekből is, mint például a fiatal csillagok váratlan kifényesedése, vagy a csillagkörüli korongok felépítése.

 

 

KKM

Brüsszeli Magyar Nagykövetség