2017 áprilisában hazai agrárinnovációs és vidékfejlesztési szakemberek látogattak kenyai agrárkutató-intézetekbe a kenyai–magyar mezőgazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségek felderítése érdekében.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Magrotrade Kft. képviselői szakmai látohatást tettek a Kenyai Mezőgazdasági és Állattenyésztési Kutatóintézet (KALRO) Szántóföldi Növények Kutatóközpontjánál Njoroban, valamint Húsmarha és Takarmány Kutatóközpontjánál Lanetben. A találkozó célja a kenyai–magyar mezőgazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése és konkrét együttműködési lehetőségek feltérképezése volt.

Fotó: NAIK

A megbeszélések során több lehetséges együttműködési területet is körvonalazódott, köztük az alternatív takarmány-, élelmiszer, és több felhasználási célú növényfajok és -fajták kísérleti termesztéséhez a lehetőség megteremtése. Ilyen például a magyar cirok, szudánifű, búza, durum, árpa, rozs, zab, kukorica, napraforgó, szója és repce. Emellett a kenyai fél további együttműködésekre törekedne a molekuláris növénynemesítés területén, közös szemináriumok vagy workshopok szervezésével.

Fotó: NAIK

Magyar részről a növénykórtani kutatások szempontjából a magyar búzafajták szárrozsda-rezisztenciájának kenyai tesztelését tartja a legfontosabbnak a NAIK, továbbá a kenyai szárazságtűrő hüvelyes növényfajok, illetve az olajlen-, az édesburgonya- és a búzafajták magyarországi alkalmazkodóképességének vizsgálata is felmerülhet. 

Fotó: NAIK

A szakmai út eredményeként a KALRO és a NAIK között 2016. április 13-án aláírt együttműködési megállapodás alapján mindkét fél részéről elhatározás született a meglátogatott intézmények által felvetett kutatási és együttműködési lehetőségek kiaknázására. A NAIK és a Magrotrade Kft. képviselői által szorgalmazott egyik ilyen lehetőség ún. téli tenyészkertek kialakítása a szárazságtűrő hüvelyes növényfajták szelekciója és nemzedékgyorsítása érdekében, amely nemcsak új fajták nemesítését eredményezheti, hanem új tudományos és gazdasági eredményekkel is szolgálhat mindkét ország számára.

NAIK, KKM