2017. december 29-31. között immár 20. alkalommal került megrendezésre Mumbaiban, az Indian Institute of Technology (IIT) egyetemi campusának területén a Techfest – Bombay 2017 Fesztivál, Ázsia legnagyobb, diákok által szervezett műszaki-tudományos-technológiai kiállítása és vására.

Ázsia legnagyobb, diákok által szervezett műszaki-tudományos-technológiai kiállításán magyar részről a Puli Space Technologies Ltd. a Solid-Hardoil Hungary cég és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, továbbá Magyarország mumbai főkonzulátusa képviseltette magát önálló standdal. A Techfest idei rendezvényén hazánk mellett kilenc indiai, három amerikai, három japán, két dán, két koreai, valamint egy-egy francia, holland, orosz, szingapúri és hongkongi meghívott nemzetközi résztvevő és kiállító vett részt a számos indiai kiállítón túl.

Fotó: Magyarország mumbai főkonzulátusa

Magyarország mumbai főkunzulásuta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által összeállított  „Smart Hungary” című magyar találmányokat és innovációkat bemutató tablókiállítással , illetve magyar feltalálókat és találmányokat bemutató kisfilmek vetítésével népszerűsítette a magyar tudományt, találmányokat és műszaki fejlesztéseket. Mindemellett kifejezetten erre a célra készített brossúrával igyekezett bevonzani az ide látogató közönséget. A stand iránt érdeklődők a magyar feltalálók és találmányok mellett, Kőrösi Csoma Sándor halálának 175. évfordulója alkalmából összeállított tájékoztató brossúra segítségével megismerhették az Indiában tevékenykedő kiváló magyar tibetológus munkásságt is. A magyar standot a rendezvény három napja alatt mintegy félezer érdeklődő kereste fel.

Fotó: Magyaroroszág mumbai főkonzulátusa

A Puli Space Technologies Ltd. munkatársai a magyar fejlesztésű „Moon Rover”, távvezérlésű holdjáró kutatórobotot mutatták be, amelyet rendkívüli nagy siker és érdeklődés övezett. A cég által kihozott referenciafilmek, prospektusok és a magyar vállalat képviselői által nyújtott szóbeli tájékoztatók a rendezvény kiemelt sikert arató s egyik legnépszerűbb prezentációi voltak. A Puli Space Technologies Ltd. standját a kiállítás három napja alatt legalább ezer érdeklődő kereste fel, közülük száznál is többen konkrét kérdésekkel, javaslatokkal. 

Fotó: Magyarország mumbai főkonzulátusa

A Solid-Hardoil Hungary a felszíni olajfoltok közel maradéktalan eltávolítására kifejlesztett rendkívül költséghatékony technológiáját mutatta be referenciafilmjével és tájékoztató anyagaival. A külgazdasági attasé a Solid-Hardoil Hungary standjához meghívta azt a 12 olajipari, hajózási és környezetvédelmi szakembert, valamint egy szak-újságírót, aki a technológia szeptember óta tartó előzetes népszerűsítése során már kifejezte érdeklődését. A találkozók folytatásának és a technológia indiai piacra történő bevezetésének érdekében, a következő hónapokban körvonalazódhatnak az együttműködés valós tartalmi elemei.

Fotó: Magyarország mumbai főkonzulátusa

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem standján az egyetem által kínált önköltséges képzéseket népszerűsítette a látogatók, elsősorban az egyetemi diákság között. A fesztivál zárásáig mintegy félszáz diák jelezte, elérhetőségének megadásával, hogy szívesen tanulna Magyarországon fizetős képzés keretében. Az egyetem képviselőjének tájékoztatása szerint megállapítható volt, hogy a BME által kínált képzéseket az indiai diákok drágának találták, még az ugyancsak kiállító Campus France és a British Council által kínált árakhoz képest is. Az egyetem képviselője elmondta, nagy perspektívát látnak az indiai piacban, s kifejezte reményét, hogy a BME a jövő évi hasonló rendezvényen, illetve más oktatási profilú eseményen is képviseltetheti magát.

Fotó: Magyarország mumbai főkonzulátusa

A Techfest 2017 fesztivál, melyet az előzetes adatok alapján, a három nap alatt közel 150 ezer látogató keresett fel, idén is a legújabb fejlesztések bemutatására koncentrált. Ezen fejlesztések között szerepelt a Puzzlebox Orbit által kifejlesztett gondolatvezérlésű drón, a világ legfényesebb műholdja, melyet a Synergy Moon és a Space Kidz, India készített, továbbá 2D-ben készült fényképek 3D-ben való megjelenítésére képes programok, verbális kommunikációra is képes humanoid robotok mellett még sok más.

Fotó: Magyarország mumbai főkonzulátusa

A fesztivál egyik sztárvendége a Hanson Robotics Ltd., Hong-Kong által kreált, Sofia névre hallgató, társalgása képes humanoid robot volt, mely két hónappal ezelőtt a világon első humanoid robotként a szaudi kormánytól „állampolgárságot” is kapott. Továbbá, a  fesztiválon olyan neves személyiségek szólaltak fel, vagy tartottak előadást, mint Manohar Parrikar, Goa főminisztere, Jayant Sinha, polgári repülésügyi államminiszter, Randy Schekman, fizikai Nobel-díjas tudós, vagy Marlene Kanga, a WFEO (UNESCO) elnöke.

Fotó: Magyarország mumbai főkonzulátusa

A standokat látogatók száma, felkészültségük és érdeklődésük jellege alapján, a rendezvényen való részvételt a Puli Space Technologies Ltd. Solid-Hardoil, Hungary a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviselői egyértelműen sikeresnek és eredményesnek értékelték. 

KKM