2019 novemberében a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával a jakartai külképviselet sikerrel vett részt a jakartai EU DEL által szervezett Európai Felsőoktatási Vásár (EHEF 2019) jakartai és bandungi rendezvényein: a Study in Hungary standon két városban, három napon keresztül nyújtottak tájékoztatást a hazai felsőoktatási rendszerről és intézményekről, a külföldi hallgatók számára elérhető angol nyelvű programokról, illetve ösztöndíjlehetőségekről. Az oktatási kapcsolatokért felelős beosztott diplomata három, nagy érdeklődést kiváltó prezentációt is tartott a vásáron.

Az Indonéziában idén 11. alkalommal, a jakartai EU DEL szervezésében megrendezésre került EHEF rendezvénysorozat a legnagyobb a világon, egyúttal az európai felsőoktatási intézmények legelismertebb bemutatkozási lehetősége Indonéziában. A kétnapos jakartai és az egynapos bandungi rendezvényt Vincent Piket, a jakartai EU DEL új misszióvezetője, a surabayait Charles-Michel Geurts elsőbeosztott nyitotta meg, akik elmondták, hogy jelenleg több mint 11 ezer indonéz hallgató folytat felsőoktatási tanulmányokat az Európai Unió tagországaiban, amelyek – az Eramus+ Program 150 fő keretével kiegészülve – évente 1600 ösztöndíjas helyet kínálnak a fogadó ország diákjainak.

Évente összesen körülbelül 6300 indonéz hallgató kezdi meg a tanulmányait az Unióban. Prof. Dr. Ali Ghufron, az indonéz Kutatási, Technológiai és Felsőoktatási Minisztérium miniszterhelyettese a jakartai megnyitón elhangzott beszédében rámutatott, hogy a kormány humánerőforrás-fejlesztésre összpontosító programja megállapításaival és célkitűzéseivel összhangban az ún. Y generáció tagjai számára a negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódó tudományos és innovációs kihívásokra történő felkészülés elengedhetetlen. Ezért fontos, hogy minél többen folytassanak külföldi tanulmányokat, szerezzenek szakmai tapasztalatot, ismerkedjenek idegen kultúrákkal – közben mindvégig képviselve és népszerűsítve az indonéz kultúrát – majd szülőföldjükre visszatérve aktív szerepet vállaljanak az ország építésében.   

Az EHEF első eseménye október 30-án a kelet-jávai Surabayában, Indonézia második legnépesebb városában került megrendezésre, amely diákvárosnak kevésbé, inkább kereskedelmi központnak mondható. A vásáron idén 14 uniós tagállam 116 intézménye vett részt. Magyarországról ebben az évben a Pécsi Tudományegyetem vett részt önálló standdal a rendezvényen. A PTE képviseletében Árvai Péter kapcsolati és nemzetköziesítési igazgatóhelyettes utazott ki az EHEF surabayai és jakartai vásárnapjaira, aki kifejezetten sikeresnek ítélte a PTE szereplését és elismerően szólt az érdeklődők felkészültségéről, motiváltságáról.

Az EHEF következő állomásai Jakarta főváros (november 2-3.) és Indonézia második számú diákvárosa, Bandung (november 5.) voltak. Mindkét helyszínen a külképviselet Study in Hungary standján segítséget nyújtottak olyan korábbi magyar állami és Erasmus+ ösztöndíjas diákok, akik jelenleg részben a magánszektorban, szakképzettségüknek megfelelő területen, részben állami felsőoktatási intézmények oktatóiként dolgoznak. Mindannyian arról számoltak be, hogy a magyarországi tanulmányaik meghatározó jelentőséggel bírnak szakmai előmenetelükben és a hazai felsőoktatási intézményekben szerzett tapasztalataikat, gyakorlati tanácsaikat lelkesen osztották meg a hazánkba készülő hallgatókkal.

A Study in Hungary standot felkeresők vonatkozásában megállapítható, hogy amellett, hogy számos hallgató kifejezetten a Stipendium Hungaricum Programról kívánt tájékozódni, egyre nagyobb számban jelentkeztek az önköltséges tanulmányi lehetőségek iránt érdeklődők. Böszörményi-Nagy Katalin oktatási ügyekért felelős diplomata prezentációi a hazai felsőoktatási rendszer és ösztöndíjlehetőségek bemutatásán túl elsősorban a hazai innováció és kreativitás, a kutatásfejlesztés, az egyetemek és vállalatok közötti együttműködési formák témáit járták körül, az intézményközi kapcsolatok fejlesztéséről több, a magyar standot felkereső intézményi képviselővel tárgyalt. Kiemelt érdeklődés mutatkozott az agrár- és mérnöki tudományok mellett a gazdasági és társadalomtudományi, valamint művészeti szakirányok iránt is.

KKM