2018. július 11-14. Lilleoruban, Észtországban közel 600, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakértő gyűlt össze a Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) Europe 2018 konferencián, hogy megosszák egymással tudásukat és a legjobb gyakorlatokat.

A konferencia több száz résztvevője főleg Európából érkezett, de távolabbi országokból, pl. Ausztráliából, az Egyesült Államokból vagy Koreából is jöttek előadók és érdeklődők. Az előadások és workshopok a GEN által megfogalmazott négy fő kérdéskört járták körül: ökológia, társadalom, kultúra és teljes rendszer.

A KKM Tudománydiplomáciai Főosztály támogatása révén, a Tallinni Magyar Intézet szervezésében Baranyai Vitália vett részt és tartott munkaműhelyt a magyar tapasztalatokról a permakultúra és talajélet témában. A munkaműhelyen saját tanulmányaiból és tapasztalataiból merítve vázolta fel a környezetünk és a talaj minőségének romlását és megoldási javaslatokat tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiségnek tudatosabbá kell válnia és újragondolni az ökológiai szemléletét. A mérték nélküli vegyszerhasználat és a fizikai bolygatás helyett olyan művelési praktikákat kell alkalmaznunk, amelyek a talaj mikro és makro szervezetei számára élőhelyet és tápanyagot biztosítanak.

FOTÓ: Magyarország Nagykövetsége Helsinki

Az előadás konklúziója az volt, hogy a talajok egészségének javításával a társadalom is egészségessé válik. Újra kell élesztenünk a háztáji kiskerteket, ahol a népesség jelentős része ökologikus úton állítja elő az élelmének legalább egy részét.

KKM