2017 szeptemberében három magyar start-up vállalkozás és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) vett részt Izraelben nagykövetségi szakmai és kapcsolatépítő rendezvényen, B2B találkozókon, üzleti mentorbeszélgetéseken. A látogatás a 2017. júliusi, budapesti miniszterelnöki látogatás egyik kiemelt területére, az innovációra és a startupokra összpontosított és megjelenítette V4-es magyar elnökségi célkitűzéseket is. A programok kézzelfogható eredményeket hoztak.

Immár harmadik alkalommal utaztak ki a  „Be Smart” versenyén kiválasztott startupok Magyarország Izraeli Nagykövetségének meghívására Tel-Avivba.  A bemutatkozási platformok és szakmai programok sikert hoztak, potenciális partnerek és konkrét együttműködési lehetőségek merültek föl.

A magyar, V4 elnökségünket is megjelenítő standot a DLD Fesztiválon 2017. szeptember 6-án, 10 órakor nyitotta meg Nagy Andor, Magyarország Izraeli nagykövete és Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke. 

Nagy Andor nagykövet Fotó: Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

“A startup világban tevékenykedők számára azért fontos Izraelbe eljönni, mert a high-tech és cyber világban Izrael az ötödik helyen áll, és a Szilícium-völgy után a második legjelentősebb high tech és startup ökoszisztémával rendelkezik. A Nasdaq-on, a new yorki technológiai tőzsdén egyedül Izraelnek  több technológiai cége van, mint az EU-nak, Japánnak, Kínának és Dél-Koreának együttvéve. Büszke vagyok arra, hogy magyar nagykövetként már harmadszorra szervezünk magyar standot a DLD Fesztiválon, és nagyon jó az együttműködésünk a fővárossal és a BVK-val” – hangsúlyozta Nagy Andor Magyarország izraeli nagykövete. 

Szalai Piroska a BVK elnöke a következőket emelte ki: “Nagy örömet jelent számunkra, hogy a világ egyik startup fellegvárában lehetünk ismét jelen, és három kiváló fővárosi startupnak biztosíthatunk bemutatkozási lehetőséget. Budapest régiója magasan az uniós átlag feletti a regionális versenyképességi index által mért innováció tekintetében, ez kitűnő alapot biztosít a startupok számára”.

Fotó: Magyarország tel-avivi nagykövetsége

A három bemutatkozó magyar vállalkozás a Mindtech DriveAlert, a Route4U és a DroneIQ volt. 

A Mindtech DriveAlert mobilapplikációja egy speciális fejpánt segítségével méri az autóvezetők figyelemszintjét, és jelez, ha az drasztikusan csökken, megelőzve ezzel a figyelmetlenségből adódó baleseteket. A startup a fejlesztésekor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetével is együttműködik. „Egy ilyen fiatal cégnek, mint a miénk, ez a fesztivál egy hatalmas ugródeszka” – emelte ki Bakó Ákos, a MindTech cég képviselője. "Vállalkozásuk egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely az agyhullámok és pislogás monitorozásával észleli a volán mellett ülő sofőr figyelmének lankadását és jelzi a balesetveszélyt."

Fotó: Magyarország tel-avivi nagykövetsége

A Route4U elnevezésű startup fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, amely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek, kávézó, bolt, gyógyszertár, középület, mellett a közösség által automatikusan naprakészen tartható járdaadatokat is tartalmaz. A Route4U GPS-alapú navigációs a kerekesszékesek számára könnyíti meg a nagyvárosi közlekedést. „Célunk az izraeli piacra lépés, mivel Izraelben a hadseregben, háborúkban sérült katonák miatt különösen nagy igény van az ötletünkre” – nyilatkozta Székely Tamás, a vállalkozás egyik alapítója.

Fotó: Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

A DroneIQ ultramagas felbontású légifelvételek és 3D-s városmodellek készítését teszi lehetővé drónok segítségével. A térképek sok területen hatékonyan használhatók, mint például a városfejlesztés, katasztrófavédelem és környezetvédelem. A fejlesztés bármelyik kereskedelmi forgalomban levő drónnal (DJI) használható, amelyekkel percek alatt különösebb szaktudás nélkül készíthetők nagy felbontású térképek.

Fotó: Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

A program pozitív visszahangot kapott a nagyközönség előtt, mindhárom vállalkozás talált olyan partnereket, akikkel eredményeket ígérő tárgyalásokat kezdhettek meg.

KKM