A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóközpontja június 19-20. között a K+F+I együttműködés keretében látogatást tett Kettigben (Hessen) a Gräb faiskolában.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló látogatás során a (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóközpontja megtekintette az Intézet által nemesített cseresznye genotípusokat  valamint megbeszéléseket folytatott az Artevos GmbH (Artevos Fajtainnovációs Kft.) ügyvezetőjével Sabine Fey-jel és a francia Mondial Fruit Selection vezetőjével Bruno Essner-rel a kooperáció további lépéseiről.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Düsseldorf

A Németországban tartott megbeszélés célja volt, hogy a magyar projektpartner megismerje a német fél igényeit, megnézzék az értékelésre küldött, kiemelt genotípusokkal szembeni követelményeket, valamint a „végleges döntésre váró” genotípusokról gyűjtött eddigi tapasztalatokat. A megbeszélés során az is kiderült, hogy a kiküldött újabb cseresznye genotípusok között is vannak olyanok, melyek hamarosan bevezetésre kerülhetnek, nemcsak Magyarországon, hanem a partneri kapcsolat révén Európa számos országában is. A megbeszélést követően a delegáció több gyümölcstermelő partnert is meglátogatott, amely a magyar nemesítésű cseresznyefajtákat termeszti.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Düsseldorf

2019-ben, az együttműködés megkezdésének 15. évfordulójára a felek partnertalálkozóval összekötött rendezvényt terveznek a Gräb faiskolában, amelynek a célja az eddigi partnerkapcsolatok ápolása és a magyar nemesítésű fajták szélesebb körben való megismertetése lesz.

 

KKM