2019. november 15-én Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa hetedik alkalommal szervezte meg a már hagyományossá vált Magyar-Román Üzleti Fórumot. A Fórum középpontjába idén az innováció és a start-upok témaköre került, amelyet magyar és román oldalról is jelentős érdeklődés övezett, összesen 120 fő vett részt. A rendezvény keretében a már megszokott módon céges (B2B) tárgyalásokra is sor került, 7 magyarországi vállalat egyeztetett 37 romániai vállalkozással.

Az idei Fórum – alkalmazkodva a rendezvény mindenkori céljához, nevezetesen a gazdasági együttműködés feltételeinek megteremtéséhez minél több szakterületen – a magyarországi és romániai start-upok, üzleti angyalok, kockázati tőkebefektetők és vállalkozói inkubátorházak közötti együttműködési lehetőségek feltérképezését tűzte ki célul. Ennek megfelelően a rendezvény meghívottjai is ebből a körből kerültek ki.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

A rendezvény első ülés-szakában Szép Károly, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöki tanácsosa tartott előadást „Aki lemarad, kimarad?” címmel a magyarországi Ipar 4.0 és ’smart city’ fejlesztésekről. Szép Károly ismertette a NKFIH szerepvállalását a hazai innovációban és digitalizációban, a Hivatal stratégiai célkitűzéseit a 2030-ig terjedő időszakra, valamint az egyetemek és a kkv-k közötti együttműködés piaci hasznosításának fontosságát, amelyet a Kárpát-medence egészére terveznek kiterjeszteni.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

Ezt követően Gabriel Crețu, az Evozon Systems vezérigazgatója és helyi üzleti angyal vállalkozói perspektívából közelítette meg az innováció témakörét, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mi az az innováció ami egy tőkebefektető szempontjából releváns lehet, vagy egy termék nemzetközi piacokon való megjelenéséhez hozzájárulhat. Crețu hangsúlyozta egy állami-magán alap (public-private fund) létrehozásának szükségességét, és minél több adat (tiszta adat) rendelkezésre bocsátásának fontosságát, amely nélkül a mesterséges intelligencia nem létezhet. Véleménye szerint itt is az állami és a magán szféra együttműködésére van szükség, ugyanis az állami intézmények által őrzött adatmennyiség hozzáférhetővé tétele start-up vállalkozások részére igazi, a közösség számára is előnyös innovációt hozhat.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

A Fórum keretében két panelbeszélgetésre került sor, az első a magyar-román együttműködés lehetőségeit járta körül, a második pedig a start-upok finanszírozási lehetőségeiről szólt. A beszélgetések után megszervezett üzletember (B2B) találkozókra összesen 44 vállalat vezetője – ebből 7 magyarországi, 37 romániai – regisztrált, akik 65 találkozó keretében konkrét üzleti lehetőségekről tárgyaltak.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

A Fórum lehetőséget biztosított, hogy olyan magyarországi VC cégek képviselői (PortfoLion VC, Hiventures VC, Xanga Ventures) egyeztettek a legfontosabb erdélyi és bukaresti román kockázati tőkebefektetőkkel (Gapminder VC, Fribourg Capital, TechAngels Romania), amelyek érdeklődnek az erdélyi start-up vállalkozások iránt, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a jövőben közösen – a kockázatokat megosztva – fektessenek be romániai start-upokba.

KKM