2019. szeptember 23. és 28. között Dr. Balás István, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának professzora és Dr. Csala Béla, neurológus Ecuadorba látogatott Dr. Carlos Llumiguano, Magyarországon végzett, ecuadori idegsebész meghívására.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának résztámogatásának köszönhetően az Ecuadori Központi Egyetem (UCE) Orvosi Karán, a Vozandes Kórházban és a San Francisco Egyetem Orvosi Karán előremutató együttműködési lehetőségek mutatkoztak orvostanhallgatók és szakemberek csereprogramjának beindítására, valamint közös kutatási programok elkezdésére. Megállapítást nyert, hogy Az ecuadori partnerek nyitottak a magyar szakmai tudás, illetve idegsebészeti technológiai megoldások megismerésére. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) jelenleg is számos külföldi diák tanul az idegtudományok területén, ezért fontos cél, hogy a jövőben minél több latin-amerikai és így ecuadori diákot is ezen az egyetemen képezzenek ki.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Quito

A magyar orvosprofesszorok a San Francisco Egyetemen tett látogatását követően előadásokat tartottak az ecuadori Parkinson Alapítvány (FUNDAPE) szervezésében 2019. szeptember 26-28 között megrendezésre került a II. Latin-Amerikai Idegtudományok Kongresszusán. A 2019. szeptember 26-i a konferenciát, Bucsi Szabó Edit nagykövet asszony nyitotta meg, amelyen 2 és fél napon keresztül, 2 helyszínen, mindösszesen 47 előadást hallgathatott meg a közönség. Dr. Balás István öt és Dr. Csala Béla három témáról tartott előadást.él, hogy a jövőben minél több latin-amerikai és így ecuadori diákot is ezen az egyetemen képezzenek ki.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Quito

A Konferencia - Dr. Carlos Llumiguano, a FUNDAPE alapítvány elnökének támogató hozzáállásának köszönhetően – lehetőséget biztosított, hogy a helyi orvosok és szakemberek a nemzetközi előadóktól (magyar, ecuadori, perui, német és amerikai professzorok) olyan szakmai tapasztalatokat ismerhessenek meg, amelyeket később Ecuadorban is alkalmazni tudnak.

 

KKM