Immár 10. alkalommal rendezték meg 2019.07.08-11. között a jekatyerinburgi INNOPROM Nemzetközi Ipari Szakkiállítást, Oroszország legjelentősebb nemzetközi ipari bemutatóját. 2019-ben fő témája a „Digitális gyártás: integrált megoldások” volt, kiemelt partnerországként Törökország szerepelt. Összesen 22 ország 600 vállalata, valamint 59 oroszországi régió több mint 50 ezer m²-en mutatta be innovatív ipari termékeit és szolgáltatásait. Tizennégy ország, illetve terület – Magyarország, Ausztria, Csehország, Németország, Szlovákia, Japán, Dél-afrikai Köztársaság, Olaszország, Franciaország, Korea, Tajvan, Kína, Fehéroroszország, Kazahsztán - nemzeti standdal mutatkozott be. Az idei évben a rendezvényt több magas rangú vendég is felkereste, többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve a megnyitón orosz részről Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes is részt vett.

Magyar nemzeti stand

A kiállításon idén a HEPA és a Tudománydiplomáciai Főosztály közreműködésével Magyarország második alkalommal, önálló nemzeti stand keretében öt magyar vállalat, a Fővárosi Vízművek, a Pólus Kft., a ZalaZone, a Phönix Control Kft és a Lakics Gépgyártó Kft. részvételével volt jelen.

A kiállító magyar vállalatok egyebek mellett folyadékszint mérésére alkalmas olajipari, vegyipari és gyógyszeripari termékeket, valamint korszerű fém-feldolgozási, ipari automatizálási és vízipari fejlesztéseiket mutatták be. Emellett a jövő járműveire fókuszáló zalaegerszegi járműipari tesztpálya is bemutatkozott. Élénk érdeklődés mutatkozott a ZalaZone tesztpálya járműdinamikai lehetőségei iránt és további tárgyalási pontok kerültek beazonosításra. A ZalaZone számos új kapcsolatot alakított ki üzleti és kutatási együttműködési partnerekkel. Simon Péter, a vállalat üzletfejlesztési vezetője több szempontból is igen hasznosnak tartotta a kiállításon való részvételt. Egyrészt betekintést nyert az orosz ipari ágazatokat képviselő vállalatok innovációs fejlesztéseibe és a jelenleg meghatározó aktuális piaci tendenciákba, másrészt számos együttműködési területet sikerült beazonosítani.

Magyarország Főkonzulátusa Jekatyerinburg

Magyar nemzeti stand megnyitása és magyar cégek bemutatkozó üzleti fórumai

Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára a magyar nemzeti stand hivatalos megnyitóján felszólalásában többek között hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok döntő szerepet játszanak Magyarország gazdasági fejlődésében, és az innovációnak kimagasló jelentősége van a hazai üzleti modellben. Részvételünk az INNOPROM-on jó lehetőséget teremt élenjáró fejlesztéseink és tapasztalataink bemutatására a vízipari, mérnöki, élelmiszeripari, vegyipari, egészségügyi, gyógyszeripari és építésipari ágazatokban. Az Uráli Kereskedelmi és Iparkamara standján. „A jelen és a jövő digitális szolgáltatásai” című üzleti fórumon Simon Péter a ZalaZone üzletfejlesztési vezetője tartott prezentációt a jövő járművei és kommunikációs technológia számára teljeskörű tesztkörnyezetet, többszintű tesztelési lehetőséget biztosító zalaegerszegi tesztpályáról.

Magyarország Főkonzulátusa Jekatyerinburg

Az INNOPROM ipari szakkiállításon másodszorra felállított magyar nemzeti stand, a magyar vállalatok szakmai fórumon történő prezentációi, valamint a megyei és városi vezetői szintű kétoldalú találkozók lehetőséget adtak a magyar-orosz térségbeli üzleti kapcsolatok áttekintésére, az újabb együttműködési területek beazonosítására, illetve további együttműködési készségek kinyilvánítására.

KKM