Magyarország Nagykövetsége Buenos Aires a TDF által biztosított keret felhasználásával magyar vállalati innovációk számára B2B találkozókat eredményező innovációs roadshow szervezésével emlékezett meg Argentína egyik legrangosabb magánegyetemével, a Buenos Aires-i Salvador Egyetemmel (USAL) együttműködve a golyóstoll magyar származású feltalálójának Bíró László Józsefnek 120 éves születésnapjáról.

A rendezvény egyik fő célja volt Magyarország innovációs képességét és ezen keresztül a magyar feltalálók hozzájárulását az emberiség fejlődéséhez bemutatni. Az  Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója vett részt az eseményen, míg a magyar vállalkozói szektort öt vállalat, összesen hat magyar és három argentin vezető munkatársa képviselte.

A rendezvény megnyitó ünnepségén, egy magyar innovációt, tengervízből áramot előállító búvárlámpát működésében is bemutató, köszöntő beszédet mondott dr. Gelényi Csaba nagykövet, valamint Lepsényi István, a Valor Hungariae vezérigazgatója, továbbá Bíró Mariana, Bíró László lánya és egyben a Biró Alapítvány elnöke, dr. Romina Cavalliaz, a USAL rektor-helyettese valamint Eduardo Fernández, az Argentin Feltalálók Iskolájának igazgatója. Lepsényi István  elmondta, hogy a Buenos Aires-i innovációs road show másnapján Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal és az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövetsége együttműködésének köszönhetően Bíró László születésnapját a Magyar Innováció Napjává nyilvánító tudományos szimpóziumot rendeznek.

Szeptember 29-én a road show Magyarországról érkezett előadói és meghívottjai részt vettek a Bíró Alapítvány által az argentin Feltalálók Napja és Bíró László születésnapja alkalmából a Kirchner Kulturális Központban (CCK) rendezett "La Birome" kiállítás megnyitóján, ahol a Hans Georg Schreiver-Abelin német gyűjtő által a Bíró Alapítványnak most adományozott golyóstoll kollekciót tekintették meg, továbbá rövid megbeszélést folytattak Hernán Lombardi argentin kommunikációs miniszterrel.


Az USAL Egyetem San Ignacio de Loyola termében összegyűlt körülbelül kétszáz fős hallgatóság először az eMed4All cég kutató orvosainak előadását hallgathatták meg, akik bemutatták az innovatív távoli betegmegfigyelő rendszert, mely segítségével például szív és érrendszeri betegségekben szenvedő vagy várandós kismamák állapotát lehet követni akár nagyobb távolságból is. Az érdeklődők ezek után az ISRV Zrt. egészségügyi területre szánt távoktatási platformjával ismerkedhettek meg, amely nem csak egy statikus eseményközvetítésre alkalmas, hanem lehetővé teszi a rendszeren keresztül történő kommunikációt, a vizsgáztatás lebonyolítását, továbbá orvosi beavatkozások közvetítését olyan formában, hogy nemcsak maga a beavatkozás követhető nyomon, hanem a beavatkozás alkalmával használt műszerek által generált adatok is megjeleníthetők, mindez a maximális titkosítás mellett. A nyitónap utolsó előadásában az érdeklődők az Organica cég a kommunális szennyvíz tisztítására kifejlesztett élőgépes víztisztítási technológia módszerével ismerkedhettek meg. A nap eseményei a Magyarországon kifejlesztett többfunkciós, labda kezelési készségeket javító sportasztal, a Teqball asztalról készült ismertető film levetítésével záródtak.


A roadshow második napja az ISRV Security Zrt. előadásaival kezdődtek. Ezeken a résztvevők a magyar cég kiberbiztonsági eszközeivel és a mesterséges intelligencia által támogatott képfelismerő rendszerével ismertették meg. Következő napi rendi pontként az Argentin Kodály Egyesület képviselője bemutatta hogyan lehet felnőtt zenepedagógiában is alkalmazni a Kodály módszert, a Buenos Aires-i büntetés végrehajtási intézményekben fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének segítésére. Végül a Graphisoft képviselője elmondta, hogy a Steve Jobs által is inspirált alapötletből kiindulva, hogyan vált a számítógépes tervezés egyik vezető világcégévé az Archicad gyártója és ezt hogyan használták fel az új Puskás Ferenc Stadion építése során.

 

A rendezvény fontos hozadéka volt, hogy az ISRV Zrt., illetve az eMed4All tulajdonos-vezető munkatársai B2B találkozókat tartottak az argentin Swiss Medical Group és a Fleming Intézet informatikai vezetőivel a magyar vállalatok által kínált innovatív informatikai megoldások alkalmazásáról.

Az eseménysorozatról készült videoanyag a https://biro-hu.ott-one.hu weboldalon keresztül érhető el.

KKM