A litván Tudományos, Innovációs és Technológiai Hivatallal (MITA) együttműködésben, illetve a Magyar Innovációs Szövetség szakmai továbbá a Tudománydiplomáciai Főosztály anyagi támogatása mellett nagykövetségünk Vilniusban 2018. október 4-én rendezte meg az „INNOVATION DIALOGUE LITHUANIA - HUNGARY” elnevezésű üzleti-szakmai rendezvényt.

A magyar-litván innovációs üzleti fórumot Sarlós Ágoston KGA nyitotta meg, aki ismertette a két ország között az elmúlt években létrejött innovációs célú, illetve technológiai transzfert megtestesítő jelentősebb üzleti projekteket és egy rövid promóciós film kíséretében a jelentősebb magyar találmányokat, továbbá kitért a magyarországi üzleti környezet kereskedelmi és befektetési célú előnyeinek bemutatására. Ezt követően - a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében - Dr. Friedler Ferenc, a Pázmány Péter Egyetem professzora adott országos áttekintést a magyarországi innovációs tevékenységek helyzetéről. Litván részről Viktorija Bražiunaitė, a MITA hivatal nemzetközi kapcsolatok projektmenedzsere - kísérő film és prezentáció keretében - adott tájékoztatást a litvániai innováció és kutatásfejlesztés helyzetéről és intézményrendszeréről.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Vilnius

A magyar és litvániai üzleti és innovációs környezetről szóló előadásokat követő B2B programrészben üzleti tárgyalásokra is sor került. Az üzleti fórumot mind magyar, mind litván részről a résztvevők sikeresnek ítélték meg és a vállalatok ígéretes ajánlatokkal folytatják az üzleti tárgyalásokat a közeljövőben. A fórum alapján igény mutatkozik, hogy a két ország között innovációs célú munkacsoport kerüljön felállításra, amely akciótervet dolgozna ki az innovációs eredményeinkkel kapcsolatos információk rendszeres cseréjére, illetve közös projektek keretében esetleges 3. piaci együttműködések előmozdítására.

 

 

KKM