2017. október 3-7. között ötnapos szakmai látogatást tett Tunéziában Somogyi Norbert, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgató-helyettese és Táborosiné Abraham Zsuzsanna, a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának kutatója. A szakmai programot bevezető hivatali megbeszélés során a NAIK és tunéziai partnerintézményének (IRESA) vezetői megállapodtak abban, hogy a köztük 2016.03.11-én aláírt együttműködési megállapodás értelmében az agroerdészet és a zöldségtermesztés kutatóinak együttműködését kívánják leginkább elmélyíteni.

A NAIK szakmai látogatása keretében elhatározták, hogy megszerveznésre kerül egy-egy tudományos kollokvium és intenzívebbé teszik a terület kutatóinak kölcsönös cseréjét. Ez eddig az ERASMUS+ program kereteiben merült ki, idén hét tunéziai kutató látogatott el különböző NAIK intézetekbe és öt magyar kutató járt Tunéziában a program segítségével.

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

A Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézet (INAT) magyar vetőmagokkal végzett paprika mikorrhizálási kísérletének – ami a gombahifák növekedésre és termésmennyiségre gyakorolt hatását hivatott vizsgálni – a bemutatás során egyértelművé vált, hogy a ZKI Zrt. „Rapires F1” fajtája kiemelkedően jól viselte a helyi körülményeket, így az erre nyitott helyi termelő és potenciális forgalmazó beazonosítását követően félüzemi fajtakísérletre és hivatalos tunéziai bejegyzésre is kerülhet ez a paprikafajta.

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

A Tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetben (INRAT) folytatott szakmai egyeztetés során nyilvánvalóvá vált, hogy a tunéziai fél elsősorban az őrlemény készítésére is alkalmas fajták közös nemesítésében érdekelt, azzal együtt, hogy az INAT fiatal kutatója, Dr Echrak Aissa által beállított kísérlet eredményei alapján érdemlegesnek mutatkozott a kalocsai nemesítésű cseresznyepaprika mellett a „Rapires”, a „Jubileum” és a „Palotás” fajták esetleges tunéziai bevezetése is.

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

Az INRAT kutatási eredményei a paprikák betegségellenállóságra való nemesítésében vannak, többek között vírusbetegségekkel szemben. Egy lehetséges közös nemesítési programban a tunéziai fél számára fontos a magyar genetikai anyagok koraisága és kiváló beltartalma, elsősorban magas szárazanyag- és festéktartalom, míg a magyar fél számára a tunéziai vonalakban már jelenlévő rezisztencia bírhat jelentőséggel. Tekintettel arra, hogy a magyar és a tunéziai anyagok genetikailag távol állnak egymástól, a felek egyetértettek abban, hogy a heterózishatásban is komoly potenciál van. Ez elsősorban a termésmennyiségben és a növények habitusában jelentkezhet.

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

A Regionális Kertészeti és Ökológiai Mezőgazdaság Kutatási Központban (CRRHAB) tartott megbeszélés során felmerült a paprikával kapcsolatos közös kutatás lehetősége, ideértve a magyar fajták tesztelését közép- és dél-tunéziai termőhelyeken, amely Magyarország számára elsősorban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra történő tesztelésben jelenthet nagy segítséget.

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

A szakmai látogatás további részeként a magyar delegáció felkereste a SICAM paradicsom és fűszerpaprika feldolgozó üzemét és a Carthage Food konzervgyárat. Végezetül magyar paprikás ételekkel kísért őrlemény- és termékbemutatóra került sor, amelyen több magyar cég is képviseltette magát. Az Univer Zrt, a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft., a Paprika Molnár Kft, a Kotányi Hungária Kft. valamit a Csúri és Farkas családi vállalkozások által biztosított termékeket kóstolhatták meg a meghívott üzletemberek, vállalkozók, minisztériumi tisztviselők és kutatók. A visszajelzések alapján a következő konklúzió volt levonható: „A helyszíni észrevételek alapján elmondható, hogy a nagyon csípős szósz, a Haragos Pista, még az ilyen ízekhez hozzászokott tunéziai fogyasztóknak is túl erős volt, viszont a „normál” csípősségű termékekkel meg voltak elégedve.(...)"

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

A Tunéziában tett ötnapos szakmai látogatás megalapozta a két ország között szorosabb, sokoldalú, együttműködést, kiváltképp az  agroerdészet és a zöldségtermesztés területén.

KKM