A Brüsszeli Magyar Nagykövetség, a Brüsszeli Balassi Intézet és a Belgiumi Magyar Tudósklub együttműködésében került sor az „Envisioning the Underground: Secret Police Archives and the Study of Religions in Central and Eastern Europe” című tudományos előadásra 2019. május 23-án.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával létrejött estet Mátrai Janka, a Belgiumi Magyar Tudósklub egyik szervezője nyitotta meg és röviden ismertette az előadó szakmai életútját.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Brüsszel

A Belgiumi Magyar Tudósklub május 23-i estjén James A. Kapaló, a Cork-i Egyetem kutatója tartott angol nyelvű előadást Kelet- és Közép-Európa 20. századi vallástörténetének eddig ismeretlen részleteiről, melyeket a totalitárius uralom titkos rendőrségi archívumainak vizsgálatán keresztül sikerült feltárnia. Kapaló kifejtette, hogy az archívumok az egyes felekezetek tudósait is bemutatták, amely segít megérteni a totalitárius rezsimek vallásellenes elnyomó politikái és a vallási csoportok gyakorlata közötti kapcsolatot.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Brüsszel

A titkosrendőrségi archívumok középpontjában azonban egy paradoxon áll Kapaló szerint, hiszen annak ellenére, hogy az archívumokban található részletes személyes fájlok hamis tanúvallomásokra és kitalált beszélgetésekre támaszkodtak, a posztszocializmusban ezek a dokumentumok a múltbeli "igazság" keresésének elsődleges eszközévé váltak.

KKM