A Startup Campus Berlin, a berlini Magyar Nagykövetség, valamint a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával és közös szervezésében 2019. október 29-én került sor a „Startup Campus – Health Week Berlin Conference & Pitch Evening” c. rendezvényre, melynek keretén belül 7 digitális egészségügyi innovációval foglalkozó magyar informatikai startup cég mutatkozott be az egészségipar és az élettudományok rangos nemzetközi fóruma, a „Berlin Health Week” nemzetközi programhoz kapcsolódóana a berlini Magyar Nagykövetségen.

Az eseményt dr. Györkös Péter nagykövet nyitotta meg és köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény a berlini nagykövetségen már második alkalommal kerül megrendezésre. Kiemelte továbbá, hogy Magyarország élen jár az egészségügyi rendezvények szervezése területén és hazánkban a fenntartható egészségügyi szolgáltatások prioritásnak számítanak. Magyarországon sok innovatív cég foglalkozik az egészségügyi szolgáltatásokkal, ezek némelyike európai hírű.

A startup prezentációk előtt egy vezető előadásra és egy pódiumbeszélgetésre került sor, „Medical big data: Concerns and opportunities” címmel, melyek az információkat hosszú időtávban és nagy tömegben tartalmazó „Big Data” adatbázisok egészségügyi hasznosításáról szóltak. A vezető előadást dr. Szócska Miklós, korábbi egészségügyi államtitkár, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója tartotta meg angol nyelven, átfogó képet adva a betegadat informatikai elemzések magyarországi helyzetéről. Előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon a betegadatok tárolása magas színvonalú, sok szempontból előbbre tartunk, mint Európa legnagyobb országai.

A vezető előadás után panelbeszélgetés következett, melyen dr. Szócska Miklós igazgatón kívül részt vett még prof. dr. Tim Konrad, a Freie Universität Berlin asszisztens professzora, a Berlini Zuse Intézet „Big Medical Data” elemző csoportjának vezetője, valamint prof. dr.  Syilvia Thun, a berlini Charité Egyetemi Klinika Egészségügyi Intézetének digitális egészségügyi (e-Health) és interoperativitási igazgatója, a Niederrheini Egyetem információs és kommunikációs technológiával foglalkozó professzora.  Dr. Szócska Miklós ismertette a magyar fejlesztéseket, köztük az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, és hangsúlyozta, hogy az úgynevezett adatvezérelt egészségügyi megoldásokkal sok életet lehet megmenteni és sok közpénzt lehet megtakarítani. Az adatkezelés európai uniós szabályaival kapcsolatban kiemelte, nagy szükség van arra, hogy kibontakozzék az új „európai felvilágosodás”, különben az európaiak nem a folyamatokat alakító, befolyásos tényezőként jelennek meg a globális térben, hanem a közösségen kívüli óriásvállalatok „adatrabszolgái” lesznek. Hozzátette, az egészségügyi adatok megosztása a közösséggel éppen olyan fontos, mint a véradás vagy a szervadományozás, mert ugyanúgy életet menthet.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Berlin

Dr. Sylvia Thun, a berlini Charité Egyetemi Klinika - Európa legnagyobb kórháza – Egészségügyi Intézetének digitális egészségügyi (e-Health) és interoperativitási igazgatója az uniós előírásoknál is szigorúbb német adatkezelési szabályokkal kapcsolatban elmondta, hogy a Charitén a munkatársak több száz különböző informatikai rendszerrel dolgoznak, amelyek összehangolását - az úgynevezett interoperabilitás megteremtését - nagyban hátráltatja az adatok hozzáférhetőségét korlátozó jogszabályi környezet.

Dr. Tim Conrad, a berlini Freie Universität kutatóegyetem egészségügy-informatikai szakértője kifejtette, hogy számos módszerrel lehetne javítani a helyzeten, létezik például több titkosítási megoldás a személyes vonatkozású adatok anonimizálására, és az a szabály is hasznos lenne, hogy a közpénzzel támogatott kutatások révén létrejövő adatbázisokhoz szabad hozzáférést kell biztosítani.

Ezután a magyar egészségügyi informatikai startup-ok angol nyelvű bemutatkozása következett. 7 magyar startup cég mutatkozott be 5-5 perces prezentációkkal abból a célból, hogy a jelenlévő szakmai közönség soraiból üzleti partnereket és pénzügyi befektetőket találjanak. A magyar startupok a rendezvény előtt potenciális német partnerekkel szervezett B2B találkozókon vettek részt a Berlini Nagykövetség épületében.

A rendezvényen bemutatkozó a 7 cég profilja:

  1. Drukka Digitals – a demenciában szenvedő betegek és hozzátartozóik támogatását szolgáló projektjét mutatta be. Az okostelefonon futó alkalmazás a lakásban elhelyezett érzékelők segítségével emlékeztetőket küld az emlékezőképesség károsodásában szenvedő betegnek az elvégzendő feladatokról, és megfelelő reakció hiányában először fény- és hangjelzésekkel, majd a gondozó, hozzátartozó értesítésével segíti a veszély elhárítását.

  2. FitPuli – okostelefonra fejlesztett alkalmazásuk vállalati egészségmegtartási, egészségfejlesztési programokhoz biztosít platformot. Automatikusan gyűjt az életmódra vonatkozó információkat, amelyek alapján a munkavállalónak személyre szabott elemzést és motivációs, fejlesztő megoldásokat kínál, a munkaadónak pedig összesített és anonimizált adatokat ad a munkavállalók állapotáról.

  3. Your Anastomosis - egy digitális orvosi műtét képzési program, amelyet már több Berlin és Berlin környéki kórházban használnak.

  4. HubScience - a tudományos publikációk mesterséges intelligencia alapú elemzésével foglalkozó platform. (A céget dr. Tim Conrad, a berlini Freie Universität kutatóegyetem egészségügy-informatikai szakértője fel is kérte együttműködésre.)

  5. AlphaControl - egy nagy múltú hazai IT vállalat spinoff cége, amely az intelligens kórházak fenntartható kezelésére fejlesztett platformját mutatta be.

  6. Kemialytcs - egy tudás alapú digitális kutatói környezet a pharma és a biotech vállalatok számára.

  7. Spirocco - az informatikai megoldások sorában az egyetlen hardver-, azaz eszközfejlesztéssel is foglalkozó cég a Spirocco volt, amelynek intelligens asztma inhalátor eszköze a transzparens terápia érdekében digitalizálja a belégzési és viselkedési adatokat.

A rendezvény keretében, a konferenciát megelőzően a magyar startupok egy zártkörű workshopon vehettek részt Jürgen Simon úrral, a Siemens Healthineers Technológia Akcelerációs igazgatójával, ahol a startupok tájékoztatást kaptak a világ egyik legnagyobb egészségügyi nagyvállalatának innovációs stratégiájáról, ill. a KKV-kal való együttműködés lehetőségeiről. A Siemens Healthineers 2017-ben vált ki az anyavállalatból, 2018. szeptemberben már a világ 75 országában mintegy 50 000 embert alkalmaztak.

KKM