A 2022. október 7-én a pozsonyi magyar nagykövetség a Fórum Kisebbségkutató Intézettel közösen konferenciát szervezett Somorján Gyönyör József születésének 100. évfordulója alkalmából „Lesz-e végre igazi hazánk?” címmel.

A 2022. október 7-én a pozsonyi magyar nagykövetség a Fórum Kisebbségkutató Intézettel közösen konferenciát szervezett  Somorján Gyönyör József születésének 100. évfordulója alkalmából „Lesz-e végre igazi hazánk?” címmel.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke nyitotta meg a rendezvényt, ahol - elismert történészek és jogászok mellett - részt vett és tartott előadást többek között Bukovszky László, a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsman-helyettes is.

 

A tanácskozáson bemutatták a szlovákiai magyarság helyzetéről készített legújabb társadalomtudományi kutatásokat, és tisztelegtek Gyönyör József emléke előtt is, aki jogász, jogtörténész, politológus, közíró volt, és  számos kötete jelent meg a felvidéki magyarság második világháború utáni helyzetéről.

 

A rendezvény a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.