2019.08.10 - 2019.08.18 között Dr. Szalay Kornél, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet kutatási igazgató-helyettese a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával szakmai látogatást tett az Agrosavia Intézetben, melynek alkalmával sor került a NAIK MGI és Agrosavia intézetek kapcsolódó projektjeinek, kutatási infrastruktúrájának bemutatására.

A szakmai út alkalmával Dr. Szalay Kornél, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet kutatási igazgató-helyettese meglátogatta az Agrosavia Intézetet Kolumbiában. Az utazás célja kutatási együttműködés és tudástranszfer lehetőségeinek keresése volt. Az egyhetes út alakalmával lehetőség nyílt a Tibaitatá Kutatóközpont (az Agrosavia kutatási hálózat központja), az Espinal-Tolimában található Nataima Kutatóállomás és a Villavicencio közelében található La Libertad Kutatóállomás meglátogatására.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Bogota

Magyarországhoz hasonlóan a fenntarthatóság és a környezetvédelem Kolumbiában is kiemelt jelentőségű. A modern adatgyűjtési eljárások kutatása és fejlesztése és a precíziós gazdálkodási technológiák minél nagyobb területen történő bevezetése stratégiai célkitűzés.

A szakmai látogatás első napján a Nataima Kutatóközpontban Lorenzo Pelaez, a kutatóközpont vezetője üdvözölte a megjelenteket. A Látogatás alkalmából egy kutatói fórum keretében bemutatták a helyi kutatóállomást és az ott folyó precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó kutatási témákat. A helyi precíziós gazdálkodásról Sofiane Ouazaa kutató tartott előadást, melyben a helyi vízgazdálkodási kihívásokról beszélt. Nesrine Chaali a talaj nedvességtartalmának térképezési megoldásairól tartott előadást. Kutatóintézetükben EM38Mk2 típusú elektromos vezetőképesség szenzor segítségével vizsgálják a tábla heterogenitását és összefüggéseket keresnek a talajnedvesség és a talaj elektromos vezetőképessége között.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Bogota

Majd a Nataima Kutatóközpontban töltött második napon a kísérleti területeket valamint a kutatóközpontban használatos legfontosabb precíziós adatgyűjtésben használatos műszerek - köztük drónok - kerültek bemutatásra.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Bogota

Ezt követte a Tibaitatá Kutatóközpontban (Agrosavia kutatási hálózat központja) tett látogatás, melynek keretében lehetőség nyílt, a magyar fél számára a NAIK, valamint a NAIKI Mezőgazdasági Gépesítési Intézet bemutatására.

A szakmai látogatás utolsó napján a kutatók több potenciális együttműködési területet azonosítottak. A vízgazdálkodás, a szabadföldi tartástechnológia, a takarmányminták infravörös vizsgálatával kapcsolatosan végzett kutatások, valamint a laboratóriumi és terepi spektrális méréstechnikai és adatfeldolgozási módszerek fejlesztése kiemelt együttműködési lehetőséget jelenthetnek a két intézmény között.

KKM