A 2018. február 20-án Brüsszelben, a Magyar-Flamand Vegyes Bizottság 10. ülésének margóján szervezett KFI egyetemi-üzleti workshop célja új közös projektek generálása és stratégiai kezdeményezések feltárása volt a kutatás-fejlesztés területén, kiemelten a Horizont 2020 program nyújtotta lehetőségek kiaknázásával.

A workshopon elhangzott előadások fókuszba helyezték a kutatási és fejlesztési struktúra intézményi felépítését; a folyamatban lévő kiemelt flamand, magyar kutatási projektek ismertetését; valamint a finanszírozási lehetőségek feltárását.

Isabelle Verbaeys, a Flamand Kutatási Központ (FWO) nemzetközi ügyek igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az FWO PhD ösztöndíjra magyarok is pályázhatnak, ugyanakkor mivel Magyarországgal egyelőre nem jött létre kétoldalú együttműködési megállapodás, és a finanszírozási alap nem vándorolhat a határokon kívülre, így csak a Flandriában megvalósuló projekteket támogathatják. Egyéb kutatásokat csak 50%-ban finanszíroz a kutatási alap, 50%-ban pedig a flamand vállalatok. Számos Magyar-Flamand Horizont 2020 finanszírozású projekt van jelenleg is folyamatban. Az egyik legaktívabb flamand partner a KU Leuven Egyetem.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Brüsszel

A workshop mind a magyar-flamand tudománydiplomáciai kapcsolatok erősítése, mind a Magyarországkép pozitív alakításának szempontjából eredményes volt. Mindkét oldalról célzottan kiválasztott, KFI területen véleményformáló szerepet betöltő résztvevők voltak jelen, akik készek az együttműködés folytatására és erősítésére.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Brüsszel

KKM