Hét magyar cég részvételével, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával és az Invest India közreműködésével rendezte meg Magyarország Nagykövetsége Újdelhi az 1. Magyar-Indiai Innovációs Workshopot 2020. január 08-án, mely fókuszpontjában a környezetvédelem és mezőgazdaság állt.

A rendezvényen Magyarország képviseletében részt vett a Water&Soil Kft. a talaj víztartalmának visszatartására szolgáló rendszer, valamint az Arundo BioEnergy Kft. az energetikai célokra történő biomassza előállításának bemutatójával. Az ArchEnerg Klaszter a megújuló energia technológiák képviseletében, a Bárczy Kft. az olaj-víz szeparátor berendezések fejlesztőjeként, a Biopesticide Kft. a bakteriofág alapú növényvédelmi technológia népszerűsítésével, a Szent István Egyetem a komposztálási technológiákat bemutatásával, valamint a Startup Campus Hungary startupokat segítő szervezetként vett részt az eseményen. A workshopon 9 magyar, továbbá 29 indiai részvevő volt jelen 17 cég, illetve egy egyetem képviseletében.

A rendezvényt Pethő Gyula nagykövet nyitotta meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy nagy lehetőségeket lát a magyar-indiai innovációs és startup együttműködés területén és bízik abban, hogy a sikeres első ilyen jellegű találkozó megalapozza a későbbi hasonló rendezvények megszületését. Természetesen Magyarország is szívesen fogadja az indiai partnereket hasonló jellegű rendezvényeken.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

A program következő részében három előadás hangzott el, melyek célja az indai üzleti környezet bemutatása volt a magyar cégek számára. Az Invest India képviseletében Salil Seth, beruházási főtanácsadó a "puha megérkezés" (soft landing) témakörét járta körül. Előadásában bemutatta a VC finanszírozás (3 milliárd $ állami tőkealap, 47 országos alapkezelő, DPID minősítés) és a gazdaságfejlesztési támogatások (minden minisztériumnak saját költségvetése van az innovatív projektek támogatására) típusait. Nemzetközi vonalon előkészítés alatt van egy UK-India és egy Dutch-India bilaterális projekt-finanszírozási alap. Javasolt lenne egy Hun-India 1-1 millió € nagyságú bilaterális projekt finanszírozási alap felállítása, mely 10-10 magyar-indiai projekt kereszt finanszírozását tennél lehetővé.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Az European Business and Technology Centre (EBTC) részéről Judith Weinberger-Singh projekt igazgató előadásának célja az volt, hogy bemutassa, milyen eszköz rendszer és technikai segítségnyújtás áll rendelkezésére az EU-ból érkező KKV-nak ahhoz, hogy minél könnyebben találjanak üzleti lehetőségeket Indiában. Részletesen bemutatásra kerültek India piaci mutatói, valamint azok a gazdasági területek, ahol innovációs együttműködési lehetőségek vannak az EU-ból érkező cégek számára. Ezután az előadó bemutatta az EBTC által irányított EU Business Support programot, illetve annak szolgáltatásait a cégek számára.

A cGanga program részéről Prof. Vinod Tare alapító vezető a Clean Ganga projektről, különösen annak nemzetközi vonatkozásairól beszélt, majd bemutatta az Environmental Technology Verification rendszert, amely hozzásegíti a külföldi innovációkat ahhoz, hogy bekapcsolódhassanak az állami környezetvédelmi programokba.

Az előadások után cég-bemutatkozások következtek, ahol az összes jelenlévő magyar vállalat ismertette termékeit illetve szolgáltatásait.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

A rendezvény záró akkordjaként összesen 32 B2B találkozókra került sor, melyek biztató alapokat nyújtanak a további együttműködésre annak érdekében, hogy a workshop során bemutatott magyar innovációk indiai piacra kerülhessenek. Az eseményt követő visszajelzések mindkét oldalról nagyon pozitívak voltak, ami reményt ad arra, hogy a most először megvalósított rendezvényből egy sikeres sorozat jön létre a későbbiekben.

KKM