2019. 12. 17-én tartotta meg éves közgyűlését az Izraeli-Magyar Tudóstársaság. A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával a külképviseleten megrendezett esemény kiutazó vendégei voltak a Széchényi István Egyetem képviselői, köztük Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes és Hanula Barna, az AUDI Tanszék vezetője, akik kollégáikkal a Nagykövetség által szervezett többnapos tanulmányúton vettek részt.

A kvantumszámítógépek területén lehetséges közös munkáról, valamint a Nyugat-Dunántúl és Izrael közötti együttműködésről szóló rendezvényt Benkő Levente nagykövet és Daniel Hershkowitz tiszteletbeli elnök, korábbi izraeli tudományügyi miniszter nyitották meg.

A rendezvényt megnyitó Benkő Levente nagykövet emlékeztetett arra, hogy mindkét ország a világelsők között található a Nobel-díjasok arányában a lakossághoz képest, és felidézte a XX. század magyar zsidó tudósainak világraszóló újításait, és hozzájárulásukat Izrael kulturális és tudományos életéhez. Daniel Hershkowitz tiszteletbeli elnök pedig kiemelte, hogy a multidiszciplináris, szakterületek közötti együttműködés fontosságát, valamint a tudomány és technológia, illetve a közszféra és a társadalom közötti kooperáció jelentőségét. Előadásában méltatta a két ország tehetséges szakembereit és kiváló tudósait, és konkrét javaslatokat tett a kapcsolatok továbbfejlesztésére, elmélyítésére.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

Ezt követően Zimborás Zoltán, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont csoportvezetője és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora a kvantumtudomány perspektíváit járta körül.

Majd Szolnoki Szabolcs, a Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség tudományos és technológiai ügyekért felelős szakdiplomatája a közös pályázati lehetőségeket, a rendelkezésre álló ösztöndíjakat, a pályázatok részvételi szabályait mutatta be.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

Végezetül pedig Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese és Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja ismertették Győr térsége és a Nyugat-Dunántúl gazdasági potenciálját, az ország bruttó hazai termékének nyolc százalékát előállító ipari központ beruházási lehetőségeit, és tájékoztatták egyetemük nemzetközi együttműködéseiről az egybegyűlteket. 

KKM