2019. november 22-én a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával „Antimicrobial Resistance – Learning from Semmelweis” címmel magyar-japán orvostudományi szemináriumot rendezett a tokiói nagykövetség a magyar-japán kapcsolatok felvételének 150 évfordulójához, valamint a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó tudományos rendezvényként Tokióban.

A program egyik legjelentősebb előzménye, hogy 2018. november 14-én Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából szobrot állítottak tiszteletére a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központjában. A szoborállítás magyar-japán együttműködésben valósult meg, magyar oldalról a Semmelweis Egyetemen Rosivall László professzor vezetésével működő Semmelweis Emlékbizottság, japán oldalról a Semmelweis-emlékév, valamint a szoborállítás alkalmával alapult japán emlékbizottság közreműködésével. A japán Emlékbizottság vezetője KUROKAVA Kijosi (KUROKAWA Kiyoshi) professzor, a Health and Global Policy Institute (HGPI 2004-ben alapult, non-profit, pártok fölött álló egészségpolitikai agytröszt) elnöke volt. A szoborállítást anyagilag támogatta a Japán Egészségügyi Szövetség, a Japán Szülész-Nőgyógyász Orvosok Egyesülete, a Foundation of Hungarian Medical Universities (HMU) és a MikiHouse Rt. (csecsemő- és kisgyerek ruházatot gyártó cég). Az átadót megtisztelte jelenlétével Micsiko japán császárné.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tokió

A kialakult kapcsolatokra alapozva került megszervezésre „Antimicrobial Resistance – Learning from Semmelweis” címmel egy orvostudományi tanácskozás a Japán Egészségügyi Szövetség előadóteremében. Az eseményt JOKOMURA Jositake (YOKOMURA Yoshitake) a Japán Egészségügyi Szövetség elnöke nyitotta meg, majd ő elnökölte is a konferenciát.

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok komoly népegészségügyi kockázatot jelentenek. Jelenleg világszerte 700 ezer, az Európai Unióban évente mintegy 25 ezer beteg hal meg súlyos, antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésekben. Japánban is hasonló tendencia figyelhető meg, amely az előrejelzések csak súlyosbodik: az antirezisztens baktériumok okozta halálesetek száma világszerte 2050-re már elérheti az évi tízmilliót. A küzdelemben az orvosok, kutatóorvosok, gyógyszercégek felelőssége kiemelt jelentőségű. Mivel az új gyógyszerek kifejlesztése lassan halad, ennél azonban a baktériumok jóval gyorsabban fejlődnek és mutálódnak, ráadásul emellett egy-egy új készítménnyel szemben is hamar ellenállóvá válhatnak, ezért a gyógyszerfejlesztés mellett a betegek edukációja is fontos, hogy felelősségteljesen szedjenek antibiotikumokat. A rezisztencia egy természetes folyamat, ezért megszüntetni nem lehet, legfeljebb a folyamatot lehet lelassítani a tudatos gyógyszerszedéssel.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tokió

„History and current issues of infectious diseases – Learning from Semmelweis” címmel KUROKAVA Kijosi professzor tartott előadást. Előadásában professzor úr felidézte Semmelweis munkásságát és méltatta tevékenységét.

A következő panelben a japán gyógyszergyártók képviselői és az Egészségügyi Minisztérium képviselőjeként HINOSITA Eidzsi (HINOSHITA Eiji) igazgató úr, Tuberkulózis és Fertőző Betegségek Ellenőrzési Osztályának vezetője folytattak eszmecserét a gyógyszergyártók lehetőségeiről, felelősségéről a gyógyszerfejlesztés területén. A japán egészségügyi kormányzat 2016 áprilisában fogadta el saját cselekvési tervét, amely mérhető célokat tűz ki az antibiotikumok hazai fogyasztásának megfékezésére. Cél, hogy a teljes antibiotikum felhasználás 33%-kal csökkenjen 2020-ig a 2013-as bázis évhez viszonyítva. (A cselekvési terv angol nyelvű változata elérhető itt: https://www.mhlw.go.jp/file/06-Seisakujouhou-10900000-Kenkoukyoku/0000138942.pdf.) A Japán Gyógyszercégek Szövetsége (Japan Pharmaceutical Manufecturers Association) 2016-ban kialakított egy platformot, amelyben a kormányzat és a gyógyszergyártók cserélhetnek információt, fogalmazhatnak meg ajánlásokat az antirezisztens baktériumokkal kapcsolatos kutatások, szakpolitika kapcsán. Emellett mind a kormányzat, mind a cégek komoly kampányt folytatnak (multimédiás tartalmak, szórólapok, de még képregény formájában is), hogy a lakosságot megismertessék a túlzott antibiotikum használat kockázataival.

A szemináriumot NAKAJAMA George (NAKAYAMA George) a Japán Gyógyszercégek Szövetségének főigazgatójának összegző beszéde zárta. A rendezvényt követő fogadáson japán nyelvű köszöntőbeszédet mondott Dr. Palanovics Norbert nagykövet.

KKM