Magyarország Rigai Nagykövetsége szervezésében és a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. október 22-én került sor a „Magyar-lett balneológiai és SPA turisztikai szeminárium és üzletember találkozó” megrendezésére. Az esemény fő célja Magyarország balneológiai szaktudásának és évszázadokra visszanyúló fürdőkultúrájának bemutatása volt a lett szakmai közönségnek és turisztikai vállalkozásoknak.

A rendezvényt Bányai Ferenc nagykövet üdvözlő beszédét követően Nagy-Rébék Ferenc főosztályvezető (Tudománydiplomáciai Főosztály), valamint a lett Egészségügyi Minisztérium képviseletében Inga Liepiņa epidemiológiai biztonsági kérdések vezető szakértőjének beszéde nyitotta meg. A balneológia és SPA turisztikai prezentációkat követően az eseményre kiutazó 7 magyar vállalat (Hotel SPA Hévíz, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt, Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft, 1000Út utazási iroda, Twins Travel Kft, HungaroSPA Zrt és a Marco Polo díjazott Long Teng Hungary Kft.) lehetőséget kapott bemutatkozni a szakmai közönség előtt, majd B2B üzletembertalálkozón vettek részt a lett turisztikai vállalatok és szövetségek képviselőivel.

A rendezvényen Prof Dr. Géher Pál a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke turisztikai vállalkozásokra hangolt előadásában mutatta be Magyarország gyógyvizeinek egészségügyi felhasználását. Prezentációjában a gyógyvíz egészségügyi és rekreációs célú felhasználásának fejlődését foglalta össze a XV. századtól napjainkig. Külön említést tett hazánk társadalombiztosítási rendszerének előnyeiről is, ahol a kötelező biztosítás alapján a térített, vagy részben térített szolgáltatások között a balneoterápia is szerepel. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy a balneoterápiák sikeresen alkalmazhatóak izom- és csontrendszeri megbetegedések, bőrgyógyászati, idegrendszeri-, hormonális-, onkológiai-, illetve tüdőproblémák kezelésében és nőgyógyászat terén. A turisztikai vállalatok számára továbbá fontos információ volt, hogy a terápiás céllal utazóknál figyelembe kell venni a legkevesebb 10 egymást követő napon tartott minimum 20 perces kúrát. Az előadás során bemutatásra kerültek a legkülönbözőbb balneoterápiás kezelések, így a vízalatti hidromasszázs, súlyfürdő, iszappakolás, mofetta (CO2 fürdő), barlangterápia és inhalációs terápiák.

Dr Kvarda Attila a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója a hévízi egészségügyi túrizmus fejlődéséről adott elő,  fókuszban az 1 millió fős éves látogatót vonzó Hévíz gyógyvízének egészségre gyakorolt hatása és új orvosi kezelések álltak. Mindemellett a szakértő kitért az ország egészének áttekintésére is, ahol kiemelte, hogy Magyarország 1289 hőforrással,5 fürdőbarlanggal (Abaliget, Budapest, Jósvafő, Miskolc, Tapolca), 4 orvosi iszaphellyel (Hajdúszoboszló, Hévíz, Makó, Tiszasüly) és 13 egészségügyi hellyel (Balatonfüred, Bük, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Miskolc, Parád, Sopron, Zalakaros) rendelkezik.

Takácsné Czinege Szilvia a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt értékesítési és marketing igazgatója látványos, hallgatóságot aktívan bevonó előadást tartott Budapest fürdőkultúrájáról és történelméről szemléltetve a turisztikai vállalatok számára mely korosztályok milyen programokat vesznek igénybe hazánkban.

Lett részről a szemináriumon előadást tartott Linda Paeglita a Rīga Stradiņš Egyetem képviseletében és ismertette Prof Aivars Vētra, Prof. Ivars Vanadziņš és Armands Muižnieks közös kutatómunkáját a lettországi gyógyiszapról.  Dr Zane Zeibote az Interreg InnovaSPA lettországi projektmenedzsere beszámolt a 8 ország részvételével működő nemzetközi egészségturisztikai projekt eddigi tapasztalatairól, melyben magyar részről a Debreceni Egyetem vesz részt. Zeibote fontosnak tartja a tudás és a tapasztalatok országok és szakértők közötti cseréjét, mely folyamatos fejlődést biztosít, hogy megfeleljenek az egyre öregedő társadalom növekvő elvárásainak.

KKM