Az „Erdészeti és faipari együttműködés erősítése marokkói és magyar gazdasági és tudományos szereplők között” c” címen jóváhagyott tudománydiplomáciai projekt keretében Borovics Attila, a NAIK ERTI igazgatója szakmai látogatást tett Marokkóban, ennek során találkozott a NAIK együttműködő partnere, a CRF kutatóival, valamint terepi programon vett részt a taza-i regionális erdészeti igazgatóság területén, továbbá több faipari illetve energetikai hatékonysági ügynökség szereplővel is találkozott.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló országos erdészeti kutatóintézetben (CRF) tartott szakmai megbeszélés során elsősorban a klímaváltozás, a térinformatika és távérzékelés, a mesterséges intelligencia alkalmazása, valamint a cédrussal kapcsolatos tudományos együttműködés volt a fő téma, míg a terepi program során a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, valamint az erózió elleni védekezés kapott hangsúlyos szerepet.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Rabat

A találkozók során elhangzottak alapján a felek elvi egyetértésre jutottak abban, hogy 2020 első félévében a CRF kutatói az ERTI-be látogatnak a lézerszkenneres állományfölméréssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása érdekében (ideértve a hardver- és szoftverkérdéseket is). Lehetőséget látunk a szakmai együttműködésbe további partnereket is bevonni, elsősorban a Soproni Egyetem lehet e szempontból megkülönböztetett helyzetben. Egyetértés született arról is, hogy a felek Magyarországról származó cédrus vetőmagból kapott növényanyaggal az elkövetkezendő években közös vizsgálatokat állítanak be.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Rabat

Borovics Attila, igazgató úr szakmai látogatása során továbbá találkozott a JET Contractors vállalatcsoport részeként működik MEA WOOD faipari vállalkozás illetve a non-profit egyesületi formában működő Faipari alkalmazott kutatás-fejlesztési központ (CTIBA) képviselőivel, melynek során a marokkói faipari szereplők nagyfokú érdeklődésüket fejezték ki a magyarországi partnerekkel kialakítható üzleti illetve szakmai együttműködés iránt. Véleményünk szerint elsősorban niche-területek esetében lehet eredményes a közel jövőbeni együttműködés. A Louis Giorgi termelési és kereskedelmi igazgatóval és Samira Mazzy beszerzési és értékesítési felelőssel folytatott megbeszélés alapján elképzelhető magyar eredetű faanyag vásárlása is részükről. A CTIBA képviselői szerint pedig mindenképpen olyan újratelepítési stratégiára volna szükség, ami az iparban használható fajokat preferálja.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Rabat

A faipari szereplőkkel való egyeztetéseket követően ellátogatott a marokkói energia-hatékonysági ügynökségbe (AMEE), a megbeszélésen a biomasszára alapozott energia-termelés marokkói lehetőségeit is megvitatták. A marokkói fél jelezte, szívesen folytatna magyar partnerekkel részletekbe menő megbeszéléseket az energia-függőség csökkentése, a megújuló energia-hordozók minél hatékonyabb kiaknázása területén és nyitott az ezekkel kapcsolatos megkeresésekre.

 

KKM