2019. május 26 – június 2. között került sor a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával kiutazó Dr. Tar Melinda (NAIK NÖKO) és Jancsó Mihály (NAIK ÖVKI) szakértői delegáció részvételével a Magyar nemesítésű sótűrő rizsfajták és só- és hőtűrő hüvelyes élelmiszernövények köztes termesztése, komplex élelmezési és parti mangrove-környezetvédelmi-oktatási tesztprojekt tesztelésére Kenyában

A szakmai munka első állomása a mombasai tartományi agrárminiszterrel, Hassan Mwamtoa-val való találkozással kezdődött. A miniszter röviden felvázolta a térség legfontosabb mezőgazdaságot érintő jellegzetességeit és kiemelte, hogy a mezőgazdasági termelés növelése a parti régióban az élelmezés biztonság és a szegényebb társadalmi rétegek megélhetésének biztosítása miatt is kiemelt szerepet tölt be a céljaik között. Ehhez üdvözölte a magyar fejlesztési terveket, amelyek között szerepel a parti régiók gyenge termőterületeinek potenciálisan magasabb értéket képviselő növényekkel való hasznosítása. Hassan Mwamtoa továbbá kiemelte, hogy az egyik legfontosabb céljának a fiatalok megélhetésének javítását és a mezőgazdasági termelés vonz erejének növelését tartja. Ehhez növelni kell a hatékonyságot, több termést kell betakarítani és olyan, a térségre jellemző termékek piacra kerülését akarja támogatni, amelyek a hagyományos termékekhez képest hozzáadott értéket képviselnek és így is növelik a gazdaságosságot.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Nairobi

A szakértő egyeztetések második állomásaként a Kenyai Mezőgazdasági és Állattenyésztési Kutatóközpont (KALRO) helyi vezetője Dr. Crispine Omondi fogadta a magyar szakértőket. Dr. Crispine Omondi és kollégái a KALRO mtwapa-i intézetében ismertették a térségben kiemelt szerepet kapó kutatási és nemesítési célokat. A mtwapa-i intézet legfontosabb kutatási programjai az olajos növényekkel (pl. napraforgó), kakaóval, a kesudióval, a makadámiával, a rizzsel, a kukoricával, kertészeti növényekkel és a kókusszal kapcsolatosak. Ezekkel az Élelmiszernövények Program (Food Crops Program) keretében dolgoznak a nemesítés és a technológiafejlesztés (termesztés és feldolgozás) területén. De jelentős az állattenyésztési kutatóprogram is, ahol elsősorban tejelő szarvasmarhák tenyésztésével, valamint kecske és juhneveléssel és hasznosítással kapcsolatos témákat gondoznak.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Nairobi

A szakértői egyeztetések, terepi látogatások lehetőséget biztosítottak arra, hogy a delegáció átfogó képet kapjon a régió mezőgazdasági termeléséről és a helyi kutatás, fejlesztés aktuális helyzetéről, valamint az együttműködési lehetőségekről, biztosítva ezzel a magyar agrárszakértelem, vetőmagexport külpiaci lehetőségeinek elmélyítését.

 

KKM