Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. november 5-7. között Európa legjelentősebb ICT konferencia-sorozatán, a Web Summit-on, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal (BVK) közös szervezésben, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), illetve a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) közreműködésével magyar standot működtett, melyen öt versenygyőztes startup mutatkozhatott be a szakmai nagyközönség előtt. Emellett az eseményhez köthető nagykövetségen megrendezett „Magyar Tudomány Ünnepe” networking esten több, mint 100 vendég előtt mutatkoztak be a „X. Be Smart” verseny győztes startupjai: a CASP, a Family Finances, a Péntech, a Sineco és a Wine Data cégek.

A Web Summit Európa legdinamikusabban növekvő technológiai konferenciasorozata, illetve expója, melyre idén 163 országból több mint 70.000 látogató érkezett, így a magyar startup cégek számára meghatározó bemutatkozási lehetőséget jelentett. A Web Summit konferenciasorozat és kiállítás 2010-ben Dublinban kezdte meg hódító útját, mára a webes technológiák és applikációk legnagyobb nemzetközi fórumává nőtte ki magát. Megnövekedett mérete miatt 2016-tól az ír szervezők áthelyezték a rendezvényt Lisszabonba, így idén már negyedszerre látta vendégül a portugál főváros az eseményt. Az idei lisszaboni Web Summit mérlege: több, mint 70.000 résztvevő, 23 konferencia és 1200 előadó – összesen 22 színpadon, 1.800 kiállító startup, 1.500 befektető és 2.000 sajtóképviselő.

 Magyarország Nagykövetsége Lisszabon

A lisszaboni nagykövetség a rendezvény Portugáliába helyezése óta aktívan vállal szerepet a Lisszabonba érkező magyar startupok támogatásában – kapcsolódó networking rendezvények, B2B-k és céglátogatások szervezésével.  A Web Summitra kiérkező magyar startup-delegációba a BVK által kiírt „10. Be Smart” Startup Verseny győztesei kerülhettek. A verseny döntőjét szakmai zsűri bírálta, melynek egyik tagja Horváthné Négyessy Katalin lisszaboni KGA volt. A verseny kiváló szűrőrendszerként funkcionál ahhoz, hogy a kiérkező startup-ok mind szakmai tudásban, mind angol nyelvű prezentációs képességben, mind pedig az adott külpiachoz szükséges nóvum tekintetében megállják a helyüket egy rangos nemzetközi megmérettetésben.

Magyarország Nagykövetsége Lisszabon

A Lisszabonba kiérkező magyar cégek: Casp – Computer Assisted Super Pipeline (geotermikus erőművek hatékonyabb működését szolgáló vezérlést fejleszt), Family Finances (pénzintézetek részére applikációk és szolgáltatások, különös figyelemmel a Z-generáció igényeire), PénTech Solutions (online, automatizált megoldás faktoring folyamatokra, mellyel elsősorban a kis- és középvállalkozások likviditása javítható), Sineko (mely a határokon átnyúló orvosi kommunikációt segíti strukturált radiológiai leletezést támogató szoftver –Graid-,  fejlesztésével), Winedata (komplex online szőlészeti termelést támogató megoldás, mely segít javítani a szőlő minőségét és hatékonyabbá tenni a termelést). A cégek a közösségi stand mellett a Web Summit Alfa-programjában is részt vehettek, ahol a szakmai közönség előtt önállóan is megmérettethettek.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, a Web Summit rendezvényhez kötődően, a nagykövetség networking estet tartott. A szakmai esten beszédet mondott Dr. Halmai Miklós nagykövet, Szalai Piroska a BVK elnöke, Dr. Birkner Zoltán az NKFIH elnöke és Horváthné Négyessy Katalin KGA. A rendezvényen a magyar startup-ok képviselőinek több, mint 100 szakmai vendég előtt biztosított prezentációs lehetőséget. A programon beszédet mondott Dr. Halmai Miklós nagykövet, Szalai Piroska BVK elnök, Dr. Birkner Zoltán NKFIH elnök és Horváthné Négyessy Katalin KGA. A vendégek között több szakmai prominens képviselő között üdvözölhettük Miguel de Pape-ot, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara elnökét.

Magyarország Nagykövetsége Lisszabon

A korábbi Web Summit megjelenésekről visszatérő magyar résztvevők beszámoltak róla, hogy az előző a Web Summit konferenciákon, továbbá a kapcsolódó nagykövetségi rendezvényen kötött üzleti kapcsolatok meghozták eredményeiket, így ezeket a platformokat vállalati szempontból abszolút hasznosnak ítélik meg. Az idei öt támogatott startup és a többi magyar kiállító is egyöntetűen arról számolt be, hogy számos perspektívikus tárgyalást folytattak a 2019-es rendezvényen. Több startup befektetői tárgyalásai jelenleg is zajlanak.

KKM