Az immár 14. alkalommal megrendezett nemzetközi dizájnfesztivál idén a ’The future of design’/’A jövő most kezdődik’ címet viselte. A kiállítás lehetőséget biztosított, hogy beavassa a látogatókat a dizájn alakulásába, bemutassa a high-tech öltözködés, intelligens ruhatervezés, növényi alapanyagok, textil innovációk és a jövő alapanyagainak meghatározó irányzatainak hazai úttörőit.

A Tallinni Magyar Intézet közreműködésével valamint a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatása révén idén is sikerült a magyar részvételt biztosítani és a fesztivál témájához kapcsolódóan fiatal magyar tervezők alkotásait bemutatni. A fesztivál fő helyszínén bemutatott magyar tárlat hét hazai tervező és elsősorban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomás hallgatóinak (Braksó Alexandra, Temesi Apol, EJTECH lab, Lévai Zsófia, Tóvaj Rozália, Huszár Katalin, Labus Lili) úgynevezett intelligens innovációit, anyag kísérleteit mutatta be.

Magyarország Nagykövetsége TallinMagyarország Nagykövetsége Tallin

A magyar tárlat koncepciója, hogy a gyártás során használt vegyi anyagoktól, festékektől kezdve a gyapottermelés válságáig számos negatív tényező írható ruházat- és textilipar számlájára. Örvendetes tény, hogy a környezettudatos ruha- és textilgyártás és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb napjainkban. Magyar tervezők legújabb generációja sorra innovatív megoldásokkal reagál a divatipar és textilgyártás környezetkárosító hatására. Fenntarthatóság, futurisztikus technológiák, organikus anyagok és társadalmi értékek kerülnek a középpontba és jelölik ki útját a textilipar jövőjének.

Az új évszázad alapvető trendje az az igény, hogy egyre több új ’környezetére érzékeny’ anyagot használjanak fel a designerek a tervezési megoldásoknál vagy ismert anyagokat helyezzenek új kontextusba. A magyar kiállítás célja az volt, hogy ezen innovatív technológiák felhasználását a hazai alkotó tervezők munkájában bemutassa.

 

KKM