A Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségéhez delegált EU-képviselet és az ASEAN Főtitkárság közös szervezésében idén második alkalommal megtartott ASEAN–EU Cooperation and Scholarships Day rendezvényre augusztus 8-án, az ASEAN alapításának 52. évfordulóján, az ASEAN Főtitkárság új épületének átadását követően került sor a Főtitkárság régi épületében.

Az ASEAN térségen belüli és az ASEAN–EU hallgatói mobilitást elősegíteni hivatott ösztöndíjbemutató kiállítás az ASEAN Főtitkárság Heritage Buildingjében zajlott, az uniós tagországok közül 11 külképviselet és szervezet részvételével. A közép-európai térségből Magyarország és Lengyelország képviseltette magát. Külképviseleti Study in Hungary standunkon - melyhez a Tudománydiplomáciai Főosztály nyújtott anyagi támogatást - Böszörményi-Nagy Katalin oktatási ügyekért felelős beosztott diplomata és Renate Polohindang helyi munkatárs adtak tájékoztatást a Stipendium Hungaricum Programról és az angol nyelvű tanulmányi lehetőségeket kínáló hazai felsőoktatási intézményekről.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Jakarta

A rendezvényre előzetesen közel 700 érdeklődő regisztrált, becslések szerint a résztvevők száma 500 fő körül alakult, melyen az ASEAN és tagországai 3 szervezettel (Education Malaysia, Embassy of Singapore, AUN) képviseltette magát. Az esemény valamint az Unió Erasmus+ ösztöndíjprogramjai hozzájárultak az uniós, illetve ASEAN tagországok regionális szervezeti kapcsolatainak további elmélyítéséhez.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Jakarta

A programon történő magyar részvétel sikeres volt, közel 100 hallgató regisztrált külképviseleti standunkon, akiknek az eseményt követően utókövetésként emailben is összefoglaló tájékoztatást küldtünk a hazai ösztöndíj- és felsőfokú tanulmányi lehetőségekről.

 

KKM