A Pánafrikai Nagy Zöld Fal Ügynökségnél (APGMV) tett látogatást Dr. Somogyi Norbert, a NAIK (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) főigazgatói tanácsadója 2018 áprilisában az együttműködési lehetőségek feltérképezésének érdekében. A szakmai látogatás a KKM TDF anyagi támogatásával és a rabati magyar nagykövetség szervezésével valósult meg.

Az egyeztető megbeszélés és terepprogram alapján elmondható, hogy az ügynökség egy olyan, nemzetközi szinten is ismert és elismert partnere lehet a magyar nemzetközi fejlesztéspolitikai kezdeményezéseknek, akivel közösen dolgozva hazánk hangsúlyosan kifejezésre juttathatja a klímaváltozással és migrációval kapcsolatos, az afrikai országokok támogatását célzó erőfeszítéseit. A partnerség ugyanakkor a magyar kutatás számára is jelentős tapasztalatokat adhat a klímaváltozás következményeire való fölkészülésben, az arid (sivatagos) körülmények között kialakult sok évszázados tapasztalatok megismerésével az alkalmazkodást segítő gazdálkodási formák tökéletesítésében. Az elsődleges magyar szerepvállalással kapcsolatban a következő lehetőségek merültek fel:

- Az APGMV munkáját a későbbiekben segítő, a szervezet tagországaiból érkező diákok fogadása ösztöndíjprogramok (Stipendium Hungaricum, FM/FAO, stb.) segítségével.

- Hallgatók és kutatók cseréje európai uniós források fölhasználásával (ERASMUS+), a NAIK és egyetemi partnerek együttműködésében.

- Célzott, a magyar nemzetközi fejlesztéspolitikai célokkal összhangban lévő, az APGMV-vel szoros együttműködésben megtervezett mikro-projekt(ek) megvalósítása APGMV-tagországban, lehetőség szerint több tárca együttműködésével, amennyiben releváns, civil szervezet(ek) (pl. HVSF Magyar Önkéntesküldő Alapítvány) közreműködésével.

- Egy V4 (vagy V4+4) partnerségben az APGMV-vel megvalósuló, fejlesztési célú együttműködés lehetőségének érdemi mérlegelése.

- Egy speciális magyar mintafarm létrehozása az integrált közösségi gazdaságok témaköréhez kapcsolódva az APGMV-vel közösen meghatározandó országban és helyszínen, ahol a hangsúly a minél egyszerűbb, de hatékony termesztési módokon és eszközökön (pl. méhkaptárak, termesztőberendezések, istállók) van.

- Magyarországi, vagy Magyarországon rendezett nemzetközi fórumon lehetőséget biztosítani az APGMV bemutatkozására.

Az ügynökség elnöki tisztjét ellátó mauritániai környezetvédelmi miniszter várhatóan hivatalosan is meg fogja keresni a magyar külgazdasági és külügyminisztert és javasolni fogja hazánk és az APGMV intézményesített együttműködését.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Rabat

KKM