2018. február 12. - március 7. között került sor a Magyar-Száraz Andok Kutatási Program idei chilei expedíciójára, mely a KKM Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány immár hat éve végez kutatómunkát az Atacama Régióban, a Föld legmagasabb vulkánján az Ojos del Salado-n. A klímamonitoring program keretében a térség vízbázisát jelentő felszínalatti jég változását vizsgálják a magyar kutatók. A Chilében végzett kutatási programhoz kapcsolódóan – a magaslati terepmunkát követően - három nagyobb rendezvényre került sor, ebből kettő Santiagóban a nagykövetség közreműködésével és szervezésében valósult meg.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Santiago de Chile

Március 2-án az Atacama Régió Kormányzósága és az Atacama Régió Kompetencia és Innovációs Központja (CCIRA) vízkutatási szemináriumot szervezett Copiapóban, ahol 130 fős közönségnek mutatták  a magyar kutatók az Atacama sivatagban, az Ojos de Salado vulkánon végzett terepmunkájukat és annak jelentőségét.

Március 6-án a Chilei-Magyar Kereskedelmi Kamarával közösen vízkutatási szemináriumra került sor a Chilei Kereskedelmi és Turisztikai Kamarában, ahol hazánk vízipara és a Magyar Száraz-Andok Kutatási Program bemutatása mellett az Atacama és Bernardo O’Higgins régiók vízipari és környezetvédelmi beruházásairól is tájékoztatást kapott a 30 fős szakmai közönség. A rendezvényt Deák Miklós nagykövet és Zahorán Ákos, Chilei-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke nyitotta meg. Ezt követően Vizi Zsuzsanna KGA tartott előadást a magyar víziparról és a vízdiplomácia szerepéről hazánk külpolitikájában, felhívva a figyelmet a 2019-ben megrendezésre kerülő Budapest Water Summitra. Chilei oldalról Miguel Vargas Correa, az Atacama régió vízügyi koordinátora mutatta be a régiós szektorbeli beruházásokat, majd Marcelo Rojas, a Bernardo O’Higgins régió nemzetközi kapcsolatok igazgatója tartott előadást hasonló témában. A program 2. részében a magyar kutatócsoport tagjai: Dr. Nagy Balázs, Heiling Zsolt és Aszalós Júlia ismertette az Ojos de Saladon végzett kutatás eredményeit és annak jelentőségét a klímakutatás, valamint a magyar-chilei tudományos együttműködés szempontjából. A rendezvényt Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary vezérigazgatójának előadása zárta, aki a cége tevékenysége és termékeinek bemutatása mellett, a kutatáshoz használt kommunikációs és mérőeszközök jelentőségét emelte ki.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Santiago de Chile

Március 6-án este filmvetítéssel egybekötött előadást tartott a Nagykövetség a magyar kolónia számára. A rendezvényt Deák Miklós nagykövet nyitotta meg, majd Dr. Nagy Balázs, a kutatási program vezetője tartott előadást a chilei kutatómunkájukról. Ezt követően az expedíciót bemutató Adatvadászok c. film vetítésére került sor, melyet a 2016-os expedíció során forgattak le. A film a kutatás eredményei mellett az embert próbáló körülményeket és munkájuk hátterét mutatja be.

KKM