Az idei évben negyedik alkalommal került megrendezésre a nagysikerű Tel-Avivi Magyar Napok Fesztivál. Az országpromóciót erősítendő és a Magyar Tudomány Ünnepe keretében új elemként megjelent a tudománydiplomácia és az innováció is a programok között. Tóth Pál (Fizibusz – Zöldjárat) és Härtlein Károly (BME) tanár urak október 25-én és 26-án három különböző előadást tartottak, amelyek látványos fizikai kísérleteken keresztül mutatták be a magyar, zsidó származású Nobel-díjasokat és találmányaikat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával A magyar zenei és népi tánckultúrát, illetve a magyar gasztronómiai jellegzetességet egyaránt bemutató kétnapos rendezvény új elemmel bővült – megjelent a tudománydiplomácia és az innováció is a programok között.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

Tóth Pál (Fizibusz – Zöldjárat) és Härtlein Károly (BME) tanár urak október három különböző előadást tartottak, amelyek látványos fizikai kísérleteken keresztül mutatták be a magyar, zsidó származású Nobel-díjasokat és találmányaikat. Az előadásokon túl a fizikusok a TéT szakdiplomata kíséretében partnertalálkozón vettek részt a Weizmann Institute of Science és a Israel National Museum of Science, Technology, and Space intézményekben.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

A látványos és unikális előadások minden korosztály figyelmét lekötötték és jelentős számú résztvevő érdeklődésre tartottak számot. A kísérleti eszközök közül számos a két fizikus saját fejlesztése volt, amelyeket partnertalálkozóik során izraeli kollégáik is elismeréssel dicsértek. Ilyen többek között Tóth Pál Tesla-gitárja, vagy Härtlein Károly szárazjég olvasztó kisméretű, különleges, vastag falú műanyagból készült tartálya, amelyből a haifai Madatech Tudományos és Technológiai Múzeumnak is ajándékozott.

 

KKM