2020. november 12-én került megrendezésre a „Magyar lézerkutatási szimpózium – Az ELI-ALPS Lézer Kutatóintézet bemutatása” című rendezvény, online formában. Az esemény a berlini Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az ELI-ALPS Lézer Kutatóintézet társszervezésében valósult meg, a Berlin Science Week és a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat elemét képezte.

2020. november 12-én került megrendezésre a „Magyar lézerkutatási szimpózium – Az ELI-ALPS Lézer Kutatóintézet bemutatása” című. rendezvény, online formában. Az esemény a berlini Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az ELI-ALPS Lézer Kutatóintézet társszervezésében valósult meg, a Berlin Science Week és a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat elemét képezte.

A magyar-német lézerkutatási szimpózium célja az ELI konzorcium és elsősorban a szegedi ELI-ALPS (ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás) Lézer Kutatóintézet bemutatása és népszerűsítése volt, a magyar és a német tudományos élet szereplői részére.

Dr. Györkös Péter nagykövet köszöntőjét Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadása követte, majd Dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese tartotta meg prezentációját. Ezt követően Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI-ALPS ügyvezető igazgatója mutatta be az ELI-t, amely egyedülálló nemzetközi kutatási lehetőséget kínál. Európában osztott kutatási infrastruktúra érvényesül a lézerkutatás területén, mely Magyarországon az ELI-ALPS, a Cseh Köztársaságban az ELI-Beamlines és Romániában az ELI-NP infrastruktúráján alapul.

Ezt követően szakértői előadások bemutatására nyílt lehetőség, a szimpózium Dr. Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi koordinációjáért felelős követ moderálásával zajlott.

Az ELI-ALPS sikerrel mutatkozott be a magyar és a német tudományos élet szereplői előtt, így az esemény is eredményesen zárult. A szimpózium jelentőségét a magasszintű résztvevők és előadásaik is mutatják.