2020. november 3-án a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben rendezvényt tartottak, „Épített jövő a múlt fényében. Fenntartható emlékvédelem a 21. században Schulek Frigyes halálának 100. évfordulója alkalmából” címmel. Az esemény a német nyelvterületen működő kulturális intézetek együttműködése részeként valósult meg, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával.

2020. november 3-án a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben rendezvényt tartottak, „Épített jövő a múlt fényében. Fenntartható emlékvédelem a 21. században Schulek Frigyes halálának 100. évfordulója alkalmából” címmel. Az esemény a Bécsi Collegium Hungaricummal és a Stuttgarti Erasmus Akadémiával együttműködésben valósult meg, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával.

Az alapgondolat szerint az európai műemlékvédelem számára a Magyarországon kidolgozott kutatási gyakorlat példaértékű ma is, hazánk épített öröksége az európai kulturális örökség integráns része. Ezért is fontos, hogy minél többen megismerjék azt a tudományos munkát, melyet az örökségvédelem jelent. A 100 éve elhunyt Schulek Frigyest építészetünk egyik legnagyobb mestereként tartjuk számon. Emblematikus, a kollektív magyar kulturális öntudatban számon tartott épületei, mint a Mátyás-templom vagy a Halászbástya tervezője és emellett a hazai műemlékvédelem egyik megteremtője. A tudományos előadást Sisa József művészettörténész tartotta, a COVID-járvány okozta korlátozások és a Kulturális Intézet november hónapra történt bezárása miatt online formában. Az előadást közzétették az Intézet és a Főkonzulátus közösségi csatornáján is, utóbbin külön főkonzuli köszöntő kíséretében.

A rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részét képezte, amely az online formában történő megvalósulás mellett is sikeresen mutatta be a magyar tudományosság ügyét, valamint Magyarország műemlékvédelemre vonatkozó minőségi megújítását célzó törekvéseit.