2020. november 10-én a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából került sor Evžen Gál Cesty a portréty moderní maďarské literatury v českém kontextu (Utak és portrék - a modern magyar irodalom cseh kontextusban) című irodalomtörténeti könyvének bemutatójára. A könyvbemutató a szerző részvételével online formában zajlott, cseh nyelven. Az esemény a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részét képezte.

2020. november 10-én, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából került sor Evžen Gál Cesty a portréty moderní maďarské literatury v českém kontextu (Utak és portrék - a modern magyar irodalom cseh kontextusban) című irodalomtörténeti könyvének bemutatójára. A könyvbemutató a szerző részvételével online formában zajlott, cseh nyelven. Az esemény a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részét képezte.

A kötet szerzője, Gál Jenő/Evžen Gál filológus és irodalomtörténész, aki a kilencvenes évek elejétől a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán oktat. 2001-től a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság tagja. 2003 és 2009 között a budapesti Cseh Centrum igazgatója volt. Napjainkban a Károly Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Tanszéke magyar szakán tanít, elsősorban kortárs és huszadik századi magyar irodalmat.

A most bemutatott könyv a Karolinum Kiadó gondozásában jelent meg, egy háromrészes munka első köteteként, melynek célja a modern magyar irodalomtörténet felvázolása, cseh szemszögből, a második világháború végétől napjainkig.

A szerző beszélgetőpartnere Jan M. Heller irodalomkritikus, szerkesztő volt, aki elsősorban irodalmi komparatisztikával foglalkozik és rendkívül sokrétű irodalomelméleti tevékenységet folytat. Számos lapnak munkatársa, szerkesztője Csehország legnagyobb irodalmi weblapjának, az iLiteratura irodalmi portálnak. Rendszeresen foglalkozik a magyar szépirodalom bemutatásával. Azon kevés cseh irodalmár egyike, aki magyar nyelven, eredetiben is olvassa a magyar irodalmi műveket.

A könyvbemutató a járványügyi helyzet következtében a közönség fizikai jelenléte nélkül, online formában valósult meg, a prágai Magyar Kulturális Intézet nagyterméből élő adásban közvetítve. Az esemény nagy sikerrel zárult.