A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat idei eseményeihez és Bolyai János korszakalkotó felfedezésének évfordulójához kapcsolódva a stuttgarti magyar főkonzulátus több programot is szervezett.

A „Bolyai geometriája” című előadást a Bolyai Matematikai Társulat, a Stuttgarti Egyetem Matematikai Intézete és a stuttgarti magyar főkonzulátus szervezte meg. Nagy Gábor, a Szegedi Egyetem Bolyai Matematikai Intézetének professzora, előadásában Bolyai geometriájának matematikai, fizikai és filozófiai jelentőségét méltatta. Nagy Gábor professzor és kollégái már többször is megnyerték a matematikai kriptográfiai olimpia „professional” kategóriáját.

Az előadást követően a Stuttgarti Médiaegyetemmel együttműködésben előkészített ENIGMA est vette kezdetét, ahol a világ leghíresebb rejtjelezőgépét középpontba állítva a kiberbiztonság matematikai alapjainak fontosságára hívták fel a figyelmet.

A mesterséges intelligencia nem váltja ki a matematikai tudást, ezért a matematikatanítás módszertanának fejlesztése és fontossága állt a „Didaktikai Párbeszéd a matematika-tanítás jövőjéért” című workshop fókuszában, amelyet a schwäbisch gmündi Pedagógiai Főiskola Matematikai Centrumával, Matematikai és Informatikai Intézetével, valamint a  Baden-Württembergi Iskolai Minőségügyi és Képzési Központ támogatásával közösen szerveztek. A rendezvényre az ELTE Matematikai Intézetének tanárai absztraktokkal készültek, a Bolyai matematikai verseny példáján a matematikai tehetséggondozás világhírű módszertanáról, továbbá a Magyarországi Matematikatanítás című német nyelvű didaktikai folyóirat munkaközösségének legújabb eredményeiről.

A programok a KKM tudománydiplomáciai keretéből valósultak meg.