2020 novemberében a Szófiai Magyar Kulturális Intézet fotókiállítást szervezett, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódóan. A kiállítás Francsics László asztrofotós képeiből készült.

2020 novemberében a Szófiai Magyar Kulturális Intézet fotókiállítást szervezett, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódóan. A kiállítás Francsics László asztrofotós képeiből készült.

„Különleges korban élünk. Felpillantunk az égre és nem csupán pislákoló fényeket, hanem lenyűgöző égitesteket és alapvető összefüggéseket ismerhetünk fel, hiszen mai tudásunk ezt lehetővé teszi számunkra. Ma már azonban mindezt nemcsak csillagásztudósok közvetítésével, hanem saját magunk, mint amatőrcsillagász és fotós is megélhetjük. A kiállítás minden felvétele egy kozmikus messzeségbe vezető személyes utazás, amely során mindannyian megismerhetjük világegyetemünk rejtett kincseit. A megannyi távoli világokból szemünkbe, vagy éppen a távcsőre szerelt érzékelőbe az információt az ottani égitestekből származó, a kozmosz hatalmas terét beutazó fénysugarak szállítják. Modern képalkotó eszközeinknek, fényképezőgépünknek hála, ezek a kozmikus sugarak láthatóvá válnak, és így megpillanthatjuk ezeket a távoli csodálatos világokat.”

Francsics László (1984) építészmérnök, többszörös nemzetközi díjas asztrofotós, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke. 2010-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán, 2013-ban abszolutóriumot szerzett az építőművészeti doktori iskolában. Fotográfiával 1998 óta foglalkozik. 2009-ben elvégezte az ELTE csillagászati alaptanfolyamát. 2018-ban feleségével megalapította saját építészeti műtermét. Az építészeti tervezés és a BME-n történő oktatás mellett építészeti fotókat is készít, magazinok és folyóiratok számára. Tanulmányaiban az ember és a kozmosz viszonya jelenik meg.

2019. szeptember 12-én Magyarországról elsőként nyerte meg az Insight Astronomy Photographer of the Year, a Greenwichi Királyi Csillagvizsgáló Év Asztrofotósa Világverseny fődíját. 2020-tól az Insight Astronomy Photographer of the Year 10 fős zsűrijének tagja.

A jelen helyzetre való tekintettel a fotók egy része a szófiai Magyar Kulturális Intézet galériájának utcafrontján került kihelyezésre, a kiállítás 2021. január végéig lesz látható.