2019. november 21-22-én Prof. Tamás János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője előadást tartott a Delhi Egyetemen és a Jawaharlal Nehru Egyetemen (Környezetvédelmi Iskoláiban) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló másfél órás prezentáció elején Tamás János professzor úr bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia történetét, kitért nemzetközileg elismert tudósainkra, és beszélt Nobel díjasainkról is. Ez után ismertette a víz-tudományok hazai eredményeit, kiemelve a Budapest Water Summit-ot, ahol Gajendra Shing Shekhawat indiai vízügyi miniszter is részt vett. Külön fejezetet szentelt a Duna és a Tisza vízgyűjtő területét érő, klímaváltozás által várható hatások előrejelzésének, és beszélt a Magyar Vízügyi Kutatási Programról, amely 2017-ben kezdődött. Bemutatta a Debreceni Egyetemet, majd kitért a diák- és kutatócsere lehetőségekre, és a kétoldalú kutatásfejlesztési pályázatra is.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Ezt követően a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetében végzett kutatásokról beszélt. Elmondta, hogy a vízgazdálkodást érintően 4 fő kutatási területük van, az öntözés, a hidrológia, a talaj vízellátottságának modellezése, valamint a szennyvízkezelés. Kiváló példákat mutatott be ezen rendszerek alkalmazására a mezőgazdaságban, a talaj állapotának és vízháztartásának monitorozása érdekében, vagy akár a termés, vagy egyes növényi betegségek előrejelzése terén, de a rendszer alkalmas botanikai célokra is, vagy akár borítottság mérésére.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a távérzékelés kiválóan alkalmas környezetvédelmi problémák felderítésére és megfigyelésére is. Példaként a gyöngyösoroszi – már nem működő – fémbánya környezetének állapotvizsgálatát mutatta be. Végül előadását a műholdas képalkotáson alapuló precíziós talajvíz-állapot valós idejű monitorozásának projektjével zárta.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Az előadásokat nagy érdeklődéssel hallgatták mind a diákok, mind az oktatók, amit a sok kérdés is alátámasztott. Mindkét egyetemen volt lehetőség arra, hogy az oktatói kar konzultáljon Tamás János professzorral a bilaterális kutatási és diákcsere lehetőségekről, amelyben nagy lehetőségeket látnak.

 

KKM