A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával a milánói főkonzulátusnak lehetősége nyílt a magyar logisztikai innovációk nemzetközi színtéren való szakmai-tudományos bemutatására, valamint konkrét exportfejlesztési lead-ek generálására a rendezvényhez kapcsolódó célzott üzleti tárgyalások keretében.

2019. október 11-én került megrendezésre Genovában a milánói főkonzulátus és a genovai tiszteletbeli konzulátus szervezésében a "Magyarország - Ligúria kikötői rendszerek és szállítmányozás a gazdaság, tudomány és innováció jegyében" című gazdasági konferencia. Az eseménynek a város kiemelkedő történelmi épületeihez tartozó genovai San Giorgio villa adott otthont. A konferencia fő célja a ligúriai szakmai közönség előtt Magyarország logisztikai és szállítmányozási lehetőségeinek tudományos bemutatása volt a nemzetközi kereskedelmi és szállítmányozási ügyletek vonatkozásában. További fontos cél volt a magyarországi gyártás és az onnan kiinduló kereskedelem potenciális genovai kapcsolódási pontjainak kiemelése, mivel a genovai kikötőből számos olyan célpont elérhető, melyek Magyarországról szállított termékek és komponensek célországai. Az esemény előzetes publikálói többek között a Ligúriai Magyar Tiszteletbeli Konzulátus, a ligúriai ipari szövetkezet, a kereskedelmi kamara, valamint az olasz technológiai intézet (IIT) voltak, melynek köszönhetően az eseményen mind a magán, mind pedig az állami szektorból számos meghívott érkezett.


A milánói főkonzulátus részéről Csiszár Jenő főkonzul nyitotta meg az eseményt, majd Paolo Emilio Signorini a Ligúr tenger kikötői hatóságának elnöke, Marco Bucci genovai polgármester, valamint Andrea Benveduti a kikötői és logisztikai főtanácsos köszöntő beszédei követték. A rendezvényen a hazánkban aktuálisan végbemenő és tervezett logisztikai fejlesztésekről az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárságának részéről Horváth Beatrix főosztályvezető asszony tartott előadást. Mészáros Ferenc dékánhelyettes a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék részéről a közlekedés és szállítmányozás tudományának nemzetközi trendjeiről, valamint a tudományos együttműködésről beszélt, kiemelve az egyetem keretein belül zajló kutatás-fejlesztést, illetve az ágazathoz kapcsolódó egyetemi képzéseket.

A tudományos és ágazati prezentációk között tartották meg előadásaikat a magyar szakértők, rajtuk kívül Edoardo Rixi parlamenti képviselő, illetve Enrico Musso a genovai egyetem alkalmazott gazdaságtan tanszékének professzora tartott elemző, tudományos prezentációt.

A konferencia harmadik részét jelentő kerekasztal beszélgetésben a genovai kikötő vállalatainak legjelentősebb képviselői mutatták be saját tevékenységüket és osztották meg nemzetközi kilátásaikat, illetve a külgazdasági attasé által szervezett tanúságtétel vállalati előadásra került sor. A Caloni Transzport Logisztikai Vállalat ágazati szereplőként rendkívül meggyőző tanúságtételt tett Magyarország elhelyezkedésére, gazdasági berendezkedésére és az olasz vállalatok szempontjából kínált lehetőségeire vonatkozóan. Szintén a kerekasztal részeként Szilágyi Melinda külgazdasági attasé mutatta be a magyar üzleti és adó környezet előnyeit az olasz vállalatok szempontjából. Különös érdeklődés mutatkozott az egykulcsos személyi jövedelemadó és az áfa kérdése iránt, hiszen Olaszországban pont most készülnek bevezetni azon lépéseket, amelyeket Magyarország már évekkel ezelőtt megtett az említett adónemek tekintetében.

A konferencia összességében hatékony fórumot teremtett a Ligúria tartománybeli szakmai-tudományos élet előtti magyar logisztikai innovációk és fejlesztések, valamint a gazdasági környezeti bemutatásra, mely a további érdemi kapcsolatteremtés irányába mutat. A konferenciát követően együttműködési területként jeleníthető meg a kutatás-fejlesztési projektekben való kooperáció a logisztika és a szállítmányozás területén a Genovai Egyetem és a Budapesti Műegyetem Közlekedésmérnöki kara között.

KKM