Magyarország almati főkonzulátusa 2017 májusában nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett Mándoky Kongur István turkológus, magyar nyelvész halálának 25. évfordulója alkalmából Kazahsztánban és Kirgizisztánban.

Mándoky Kongur István turkológus a Magyar Tudományos Akadémia Belső-Ázsiai Kutatócsoportjában dolgozott, a magyarság gyökereit kutatta. Közép-Ázsiában munkássága széleskörben ismert, tudósként a Magyarországgal kapcsolatos közbeszéd lényeges alakja. Magyarország almati főkonzulátusa 2017 májusában nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett a turkológus, magyar nyelvész halálának 25. évfordulója alkalmából Almatiban, Turkesztánban és Biskekben.

Fotó: Magyarország almati főkonzulátusa

Somfai Kara Dávid turkológus, szerkesztő, filmrendező és műfordító, valamint dr. Molnár Ádám turkológus és könyvkiadó 2017. május 9. és május 19 között Almatiban, Turkesztán városában, Asztanában és a kirgiz fővárosban nagy érdeklődés mellett mutatták be a Mándoky Kongur István tudós turkológusról készült filmet, a Mándoky hagyaték anyagaiból szerkesztett és kiadott könyv angol nyelvű változatát és a Manasz kirgiz hőseposz magyar nyelvű kiadását.

Fotó: Magyarország almati főkonzulátusa

2017. május 10-én az almati Cezar Filmszínházban tartott filmbemutatón nagy számban vettek részt kazah történészek mellett magas rangú diplomaták, továbbá egyetemi tanszékek vezetői, az első kazahsztáni Mándoky könyv kiadója Ms. Laura Abenova, Oleg Boreckij egyetemi docens, filmesztéta is. Jelen voltak még az almati Mándoky Iskola jelenlegi vezetői, diplomaták élükön az ENSZ képviselet vezetőjével, történész szakos egyetemi hallgatók, Magyarország helyi barátai és az almati magyarok. A sajtótájékoztatón mintegy 15 újságíró jelent meg az elektronikus és nyomtatott sajtó képviseletében, több interjú is készült Somfai Kara Dáviddal. Körülbelül 200 fő részvételével zajlott le a két órás program. A kulturális részében a Mándoky iskola diákjai mutattak be magyar és kazah táncokat.

Fotó: Magyarország almati főkonzulátusa

2017. május 11-én az Abai Nemzeti Egyetem dísztermében a magyar főkonzulátus és az egyetem vezetésének szervezésében, száz főt meghaladó részvétellel került sor a filmvetítésre és a könyvbemutatókra. Az interaktív programon jelen volt az egyetem prorektora, ezen kívül az intézmény több tanszékvezetője, igazgatója és nagy számban hallgatók. Meglepetésként megjelent és beszédet mondott az a kazah újságíró, aki 1977-ben kazah földön az első interjút készítette Mándoky Kongur Istvánnal. Az egyetemen magyar információs pont, könyvsarok működik.

Fotó: Magyarország almati főkonzulátusa

Az almati programok részeként a magyar turkológusok a főkonzulátus szervezésében látogatást tettek a Mándoky Kongur Istvánról elnevezett almati általános- és középiskolában, illetve meglátogatták Mándoky Kongur István sírját.

Mándoky Kongur István sírja Almatiban. Fotó: KKM

2017. május 12-én a türk nyelvű országok 2017. évi kulturális fővárosában, a Dél-Kazahsztán tartományban található történelmi és vallási központban, Turkesztánban a magyar turkológusok történészi, irodalmi konferencián vettek részt, amelyre a világ szinte minden részéről érkeztek tudósok. A konferencia lehetőséget adott Mándoky munkásságának ismertetésére, a róla készült film és a kutatásai eredményeiből összeállított könyv bemutatására. A rendezvényen jelenlétével aktív szerepet vállalt a tartomány kormányzója, valamint Turkesztán állami és vallási vezetése.

Fotó: Magyarország almati főkonzulátusa

2017. május 18-án Biskekben, Magyarország biskeki tiszteletbeli főkonzulátusa szervezésében a Kirgiz Köztársaság Nemzeti Könyvtárában szervezett kerekasztal-konferencia mentén került sor a Manasz kirgiz hőseposz magyar nyelvű kiadása és a Mándoky-könyv kirgizisztáni bemutatójára és a Mándoky-film levetítésére. A rendezvényen nagy számban jelentek meg a kirgiz társadalmi és kulturális élet illusztris személyiségei, a Szajakbaj Manasz Alap munkatársai, egyetemi docensek és a biskeki egyetemek hallgatói. Sz. Ibrajev, a kirgiz Parlament Hivatalának vezetője a szovjet–kirgiz költőről, Szajakbaj Karalevről elnevezett kitüntetést adta át Somfai Kara Dávidnak és dr. Molnár Ádámnak. A kirgiz Kulturális Minisztérium a magyar turkológusoknak díszoklevelet adományozott.

Fotó: Magyarország almati főkonzulátusa

A rendezvények iránti nagy érdeklődés bizonyítja, hogy az önazonosságukat kereső, történelmüket még építő közép-ázsiai országokban nagyon fontos szerepet játszik a rokonnak tartott magyar nép történelme, kultúrája és a Közép-Ázsiával foglalkozó magyar tudóstársadalom. Mándoky Kongur István kazahsztáni elismertsége mesze túlhaladja a tudós-turkológus magyarországi értékelését. A Manasz hőseposz magyar nyelvre fordítása óriási elismertséget hoz hazánk számára Kirgizisztánban. Ezek a tényezők nagymértékben hozzájárulnak Magyarországnak a térség országaival épített többirányú kapcsolatai fejlődéséhez, erősödéséhez.

KKM