A lembergi Nemzetközi Oktatási Központ szervezésében 2019. március 21-22. között került megrendezésre Nyugat-Ukrajna legnagyobb nemzetközi oktatási szakkiállítása. A szakvásár már több éves múltra tekint vissza, 2018-ban közel 50 szakosodott ukrán és külföldi felsőoktatási intézmény részvételével, mintegy 1500 hallgatói látogatottság mellett zajlott a rendezvény. A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával önálló előadás keretében mutatkozott be többek között a "Perspektywy" lengyel oktatási szervezet, a lengyelországi továbbtanulási lehetőségek bemutatásával, valamint Csehoroszág, a nemzeti oktatási rendszerének propagálásával.

A rendezvény ideje alatt a kiállítóknak lehetőségük nyílt tájékoztató előadások megtartására. A szakkiállítás hivatalos megnyitóján Magyarország Ungvári Főkonzulátusa részéről Mühl Beáta, külgazdasági attasé mondott köszöntő beszédet. A kiállítás idején a Tempus Közalapítvány munkatársa a magyarországi tanulmányi lehetőségekről, általános feltételekről tartott szakmai előadást az érdeklődő nyugat-ukrajnai diákok számára.

A magyar felsőoktatási intézmények számára a képzési profiljuknak megfelelő intézményi látogatás kiváló lehetőséget biztosított úgy a formális bemutatkozásra, kapcsolatépítésre, mint a Stipendium Hungaricum és egyéb ösztöndíj programokkal kapcsolatos hallgatótoborzásra.

2019. március 20-án, a kiutazás napján Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épületében szűkkörű találkozóra került sor a magyar felsőoktatási intézmények képviselői, az ungvári és beregszászi főkonzulátus diplomatái, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Karának igazgatóhelyettese, valamint a II. Rákóczi Ferenc Beregszászi Főiskola Erasmus koordinátora részvételével.

2019. március 21-én a TKA részéről Bariz Evelin; az Óbudai Egyetem képviseletében Keresztes Annamária külkapcsolati koordinátor, valamint a Széchenyi István Egyetem képviseletében Paul Rogerson, nemzetközi ügyvivő-szakértő látogatta meg a Lembergi Műszaki Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karát.  A megbeszélésen ukrán részről Matvijkiv Oleg Mihajlovics, a tudományos és pedagógiai munkáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese, valamint Hots Nataliya a Lembergi Műszaki Egyetem Nemzetközi Oktatási Központjának vezetője vett részt. A Lembergi Műszaki Egyetem a találkozót megelőző hetekben már jelezte szándékát a hazai intézmények közötti keretmegállapodás megkötésére. Az Óbudai Egyetem jelezte együttműködési szándékát a keretmegállapodás megkötésére, melynek részleteiről, valamint a további együttműködési területek beazonosításáról a személyes látogatás során történt részletesebb egyeztetés.

2019. március 22-én a TKA részéről Bariz Evelin; a Károli Gáspár Református Egyetem képviseletében Kovács Orsolya nemzetközi referens; a Pannon Egyetem képviseletében Dr. Bátyi Szilvia egyetemi adjunktus; valamint Pécsi Tudományegyetem képviseletében Árvai Péter igazgatóhelyettes tett látogatást a Lembergi Ivano Franko Nemzeti Egyetemen. A találkozón a magyar felsőoktatási intézmények képviselői Maria Zubritskával, a tudományos és pedagógiai munkáért és a nemzetközi együttműködésért felelős rektorhelyettessel, valamint Ljubov Csapljakkal a nemzetközi osztály vezetőjével találkoztak.

 

A találkozó során a felek megvitatták az együttműködés lehetséges aspektusait főként az Erasmus + programban, valamint a Visegrádi Alap támogatásával közös magyar-ukrán projekt előkészítésének lehetőségét. A szűkkörű találkozót követően a Tempus Közalapítvány munkatársa tartott prezentációt a Lembergi Ivano Franko Nemzeti Egyetem hallgatóinak a magyar felsőoktatás idegen nyelvű programkínálatáról és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjrendszer lehetőségeiről.

 

KKM

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa